Остеопорозата – тихият враг, който може да бъде победен с правилно хранене и начин на живот


Остеопорозата – тихият враг, който може да бъде победен с правилно хранене и начин на живот
Снимка: iStock/Guliver

Остеопорозата е заболяване, при което намалената костна плътност увеличава риска от счупени кости в напреднала възраст. За съжаление тази болест е по-разпространена сред жените, затова трябва да полагаме грижи, за да я предотвратим.

Най-добрият начин да имаме силни кости е да следваме здравословен начин на живот. Това е добър съвет за всеки, разбира се, особено за тези, които са предразположени към остеопороза. Като начало може да предприемете няколко лесни стъпки, за да намалите риска: спрете пушенето; избягвайте или намалете алкохола; набавяйте си достатъчно калций и витамин D чрез храна и хранителни добави; водете активен начин на живот.

Пълноценна диета

Начинът на хранене има значение, когато искаме да се предпазим от остеопороза. Калцият е основният елемент, от който имаме нужда, за да поддържаме костите си силни и здрави. Той най-често се намира в млечните продукти, затова винаги трябва да имате от тях в хладилника си. Средно човек получава 500 – 600 мг калций чрез диетата си, основно от млечни продукти. За съжаление, това не е достатъчно. За да може да приемате необходимото количество, трябва да ядете 3-4 пъти на ден млечни продукти. Страхотен източник на калций са прясното мляко, киселото мляко и сиренето, а също така зелените зеленчуци като броколи и кейл.

За да имаме здрави кости, трябва да имаме и достатъчно количество Витамин D, тъй като той помага на тялото ни да абсорбира калция. Мляко, жълтък, черен дроб, морски риби и рибни масла са сред храните, които съдържат витамин D.

Упражнения

Редовните упражнения са друга важна част от поддържането на здрави кости. Те подобряват силата и баланса, което може да намали риска от падане. Може да посещавате фитнес или да заложите на по-естествени дейности като ходене, тичане и изкачване на стъпала. Натоварващите и силови упражнения могат да ви помогнат да останете във форма и да предотвратите появата на фактури.

Спете повече

Проучване е открило, че мъже и жени над 50 години, които обикновено спят по малко от 6 часа на нощ, имат значително повишен риск от остеопороза. Повечето възрастни имат нужда от 7-8 часа сън, за да се събудят отпочинали и заредени с енергия.

Ограничете протеините и кафето

Макар че протеините са изключително важни за правилното функциониране на организма ни, не трябва да прекаляваме с консумацията им, тъй като това увеличава отделянето на калций от организма. Дневната доза при жените е препоръчително да бъде 50 грама. Същото важи и за кафето. Може да обичаме да пием тази напитка, но кофеинът кара тялото ни да отделя калций по-лесно, така че е най-добре да се ограничите до 2 чаши на ден.

Профилактични прегледи

Много е важно една жена да се грижи за организма си и да не пропуска да си прави профилактични прегледи поне веднъж годишно. След 30-годишна възраст изтъняването на костите е естествен процес, затова е хубаво да следите тяхното състояние. За да проверите своята костна плътност, може да си направите двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA), ултразвуково изследване и количествена компютърна томография.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама