Плюсове и минуси на кетонната диета


Плюсове и минуси на кетонната диета
Снимка: iStock/Guliver

Преди време кетонната диета е била препоръчвана само на хора със заболявания, но днес вече е научно доказано, че е подходяща и при някои типове диабет, затлъстяване, както и за увеличаване на енергията.

Тя е базирана на намаляване на приема на въглехидрати до минимум и увеличаване на консумацията на мазнини. Мазнините се превръщат в кетони и мастни киселини. Кетоните заместват глюкозата в тялото. Но дали това е полезно? Преди да започнете кетонната диета трябва да посетите специалист, за да не доведе до друг здравословен проблем.

Плюсове:

Изгаряте повече мазнини

Клетките изгарят мазнини, за да произвеждат кетони. А те се изгарят много лесно и бързо в тялото, така че са чудесен източник на енергия, особено за мозъка.

Бори се с рака

Кетонната диета е силно оръжие в борбата с рака, защото раковите клетки използват енергията от глюкозата, а когато енергията е произведена от кетоните, те започват да гладуват. При болни от рак редуването на гладуване и кетонна диета е много ефикасно, защото кетоните се увеличават.

Намалява възпалението в тялото

Тя намалява възпалителните процеси в тялото, премахва желанието за консумация на захар и въглехидрати, подобрява когнитивната функция, намалява телесните мазнини, понижава кръвната захар и увеличава инсулиновата чувствителност.

Минуси:

Дълъг и сложен период на адаптация

Периодът на адаптация трае около 5 дни. За доста хора той е много труден. Може да доведе до гадене, лош дъх, главоболие и раздразнен стомах. Ще се чувствате уморени, особено през първите няколко дни от диетата, защото в тялото ви ще се случват промени. Може да преминете по-леко през този период, ако пиете повече вода. Няколко дни след това може да усетите главоболие, защото и последните запаси на глюкоза в тялото ви вече са изразходвани.

Лош дъх

Няма как да избягате от лошия дъх, започвайки кетонна диета, задължително ще се сблъскате и с него. Именно увеличеното количество на кетоните в организма го предизвикват. За да се справите с него, пийте повече вода.

Мускулни крампи

Мускулните крампи се появяват, защото не можете да консумирате храна, богата на различни минерали по време на диетата като например калций, магнезий, желязо.

Диетата е доста трудна за спазване, особено през първите няколко седмици, докато пренастроите метаболизма си. Трябва да премахнете много храни от менюто си. Но внимавайте! Кетонната диета също може да доведе до запек и хормонален дисбаланс.

Ако все още не сте готови за кетонна диета, като за начало опитайте да гладувате само по 12 часа. Когато се почувствате по-добре можете да ги увеличите на 13-14 и тогава да се опитате да се подложите на диетата. Основни продукти в хранителния ви режим трябва да са студено пресован зехтин, ядки, семена, кокосово масло, авокадо и кокосов орех.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама