Полезно е да хапваме шоколад на закуска


Полезно е да хапваме шоколад на закуска
Снимка: iStock/Guliver

Учени в университета Syracuse University в Ню Йорк скоро са направили голямо проучване относно хранителните навици на хората.

Експериментът е показал, че шоколадът има директен ефект върху нашите когнитивни функции и ако го консумираме редовно, може значително да подобри паметта и да развие нашето абстрактно мислене.

Преди 7 години изследователи в университета в Тел Авив разкриха, че ядат шоколад всяка сутрин. Те твърдяха, че това им помага в работата.

Твърдението, че човек трябва да се откаже от шоколада, когато е на диета, всъщност е погрешно, защото беше открито, че той всъщност помага да се отслабне.

"Когато се събудите, мозъкът има нужда незабавно от енергия. Това е времето през деня, когато тялото превръща храната в енергия. По-късно през деня, когато ядете, тялото и мозъкът са все още в режим на висока бдителност, запазвайки енергията от храната под формата на резерв от мазнини.

Шоколадът не трябва да се яде по-късно от 9 сутринта. Хората, които приемат въглехидрати, протеини и 600-калориен десерт отслабват повече, отколкото тези, които ядат 300 калории на закуска.

Защо шоколадът има такъв позитивен ефект? Експертите казват, че хранителното вещество, наречено флавоноид, представлява около 20% от съединенията, присъстващи в какаовите зърна. Високи нива на флавоноиди има също в чая, червеното вино и плодове като грозде и ябълки.

Така че следващият път, когато се чудите дали да си угодите с малко шоколад, просто го включете в закуската си. Вашият мозък и талията ви ще бъдат благодарни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама