Причината за празничната депресия


Причината за празничната депресия
Снимка: iStock/Guliver

Депресиите по празниците се наблюдават при хората с неудовлетворителни партньорски и семейни връзки.

"Факт е, че Коледа е семеен празник, а когато ти липсва семейството и достатъчно топлина, това може да бъде свързано с повече стрес и негативни изживявания. Вторият фактор за депресиите е, когато прекалено се концентрираме върху външните неща.

Ако питайки се какво да изберем и какво да планираме, се водим от това какво ще кажат другите, повишаваме нивото си на стрес. Не трябва да следваме външни модели, а да направи това, което наистина ни е приятно, колкото и да е неразбираемо за околните." Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция "Фокус".

Според нея е важно в края на годината обещанията да сме по-добри с другите и да се харесваме повече. Експертът смята, че равносметката е хубаво нещо, стига да бъде положителна.

"Обещанията, които си даваме обикновено, когато си правим равносметка, не трябва да бъдат много грандиозни, а да са съобразени с това, което би ни направило щастливи. Трябва да имаме реален времеви диапазон, в който искаме да осъществим обещаното“, каза тя.

Според нея можем да бъдем галантни към себе си и да се направим по-щастливи, ако помислим какво би провокирало най-много искрици както в нашите очи, така и в очите на другите.

По думите ѝ именно такава е идеята на коледната украса - от една страна като нещо материално да ни насочи към същността, да ни напомни какво предстои и какво да очакваме, а от друга да ни върне в реалността, че хубавите моменти са тук и сега и са навсякъде около нас.

"Виждайки украсата, можем да се усмихнем и да пуснем хубавите неща вътре в себе си", допълни още доц. Маргарита Бакрачева.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама