Вече е задължително да носим маска за лице, глобата е 5000 лв


Вече е задължително да носим маска за лице, глобата е 5000 лв
Снимка: iStock/Guliver

Вече е задължително да носим защитни маски на обществени места. Това нареждане издаде днес здравният министър Кирил Ананиев. Глобата за излизане без маска е 5000 лв, както е за всички останали нарушения на мерките, свързани с намаляване на разпространението на коронавируса. Това уточниха за bTV от Министерството на здравеопазването.

"Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места", гласи заповед № РД-01-168 на МС.

Припомняме, че такава мярка въведе Австрия, но само за влизане в аптеки и магазини, а маски се раздават на входовете. У нас гражданите засега сами трябва да се сдобият със защитните средства.

За организацията за осъществяване на контрол има грижата вътрешният министър и областните управители. Служителите на реда ще следят за изпълнението на мярката.

В заповедта е записано, че мерките се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве, в национален и световен мащаб. Последиците от несвоевременното прилагане и от всяко забавяне на изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъдат причиняване на значителни или трудно поправими, включително и непоправими, вреди за живота и здравето на хората, отбелязва още Ананиев в новото разпореждане.

АКО НЯМАТЕ МАСКА ЗА ЛИЦЕ, МОЖЕ ДА СИ УШИТЕ. ВИЖТЕ КАК ТУК!

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама