Всичко, което трябва да знаете за морбили


Всичко, което трябва да знаете за морбили
Снимка: iStock/Guliver

Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания. Масовата имунизация на децата успя да заличи вируса в Европа, но през последните години тази дребна шарка отново е в настъпление. Случаите в България отново се множат. Ето най-важното, което трябва да знаете, за да се предпазите и за да разпознаете бързо симптомите.

Какво е морбили и как се предава

Морбили е силно заразно заболяване, познато и като дребна шарка. Да не се бърка с варицелата, която е доста по-безобидна. Вирусът е способен да направи бързо епидемия, като тя може да тръгне дори от само 2-3-има болни, ако не се вземат спешни мерки. Предава се по въздушно-капков път или при директен контакт с болен човек. Морбили е толкова заразно, че не е нужно да имате интензивен контакт с болния - да ядете на една маса или да прекарате часове заедно. Достатъчно е той само да мине през стаята, където сте вие и вече има условия за предаване на вируса, пише сайтът Bolenzdrav.com.

Болестта е опасна, защото смъртността е 1 на 1000, т.е. едно дете от 1000 заболели загива. Много по-често вирусът прави тежки неврологични усложнения, които може да се появят дори години по-късно, ако човек е преболедувал без да е ваксиниран, посочва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Той каза пред Нова телевизия, че е виждал млади момичета, които са ослепели години по-късно след оздравяването и това се дължи на вируса на морбили, които се загнездва в организма. В момента на боледуването едно от най-честото усложнения при малките деца е енцефалит - възпаление на мозъка.

Как може да се предпазим

За разлика от грипа и други вируси, добрата хигиена не може да ни предпази от морбили. Това не е болест на мръсните ръце като хепатит например, нито пък ходи само по гетата. В страната вирусът обикновено се внася периодично от хора, които пътуват до страни с повече заболели. Укрепването на имунитета, традиционно като мярка срещу зимните инфекции също не помага в случая.

Ако човек не е ваксиниран и не е преболедувал морбили, вероятността да се зарази при контакт с болен е над 95% по думите на експерти. Единствената надеждна защита е ваксината.

Как действа ваксината срещу морбили

Ваксината срещу морбили е една от малкото у нас, които са "живи", които са и много по-ефективни. Това означава, че вирусът се съдържа в променена и обработена форма, която не може да причини зараза. Ваксината се прилага у нас от десетилетия, сложени са вече милиони дози, като технологията на производство през последните години се усъвършенства много и я прави напълно сигурна.

У нас тази имунизация е задължителна. Първата доза се слага на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Ако детето е получило само първата доза, има известна, макар и малка вероятност, да се разболее. Все пак тогава инфекцията преминава по-леко и без тежки усложнения.

Ваксината е достатъчно ефективна, за да накара имунната система да образува антитела. Много рядко в дните след поставяне на ваксината може да се появят симптоми, подобни на морбили, но в много по-слаба форма. Това не бива да е повод за паника. Детето не е болно, нито пък отделя вируси, които да заразят околните.

Първата доза дава частична защита, а след втората вече е изграден достатъчно добър имунитет. Той гарантира, че при среща с вируса в реалния живот човек няма да се разболее. Водещи инфекционисти у нас като проф. Таня Червенякова, доц. Атанас Мангъров заявяват, че не са срещали в практиката си болни от морбили, които да са получили и двете дози ваксина.

Прочетете кой е най-застрашен ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама