Ценни здравословни съвети към жените


Ценни здравословни съвети към жените
Снимка: iStock/Guliver

Всяка жена иска да бъде здрава и да изглежда добре. Предлагаме ви да следвате тези неща, за да постигнете това.

1. Да се сбогуваме с дистонията

Доказано е, че жените 1,5 пъти по-често страдат от вегетосъдова дистония (налягането се повишава, появява се сърцебиене и чувство на безпричинна тревога). За да се премахне пристъпът трябва:

• да се приемат препарати с успокоително и стимулиращо действие (например валериана, женшен, мента, глог).

• да се приемат повече въглехидрати и по-голямо количество течности – това ще нормализира нивото на захарта в кръвта, което се повишава при дистония.

• да се затварят очите и натискат очните ябълки за около 1 минута - това упражнение, правено няколко пъти на ден, ще премахне или поне намали сърцебиенето и треската.

• да се масажират кутретата и шийният отдел на гръбначния стълб – това нормализира кръвното.

2. Да премахнем главоболиет 

Според статистиката, 60% от мъжете и 75% от жените изпитват всеки месец повече от два пристъпа на главоболие. Напрежението е най-честата причина за него. То може да се премахне с аналгетици, лавандулов чай, компрес с лимонова кора.

3. Да се справим и с болките в краката

Това е първият признак за варикоза. Последните изследвания показват, че хормоналните противозачатъчни и хормонозаместващата терапия в периода на климакса влияят негативно на състоянието на вените. Рискът от варикоза нараства и по време на бременност. Затова се препоръчва бъдещите майки трябва да носят специални антиварикозни чорапи.

Умората и оттичането на краката може да се премахнат с помощта на:

- гел с екстракт от зелен чай и кестен;

- вани за крака с отвара от лайка, мента и др.;

- употребата на грах, фасул, леща, зелен лук, яйчни жълтъци, зехтин – всички тези продукти са източници на значителни количества витамин Е, който придава еластичност на вените, както и на витамин С, който укрепва вените.

4. Да се справим с болките в гърдите преди “критичните дни”

Много от жените 4-5 дни преди началото на “критичните дни” започват да изпитват силни болки в гърдите.

Предменструалният синдром с всички негови неприятни усещания е налице при около 80% от жените. Оттокът в тъканите на млечните жлези преди цикъл е реакция на хормоналните промени. Това е естествен процес, за който е нормално да протича повече или по-малко болезнено.

Ако гърдите не само увеличават своите размери, но стават “каменни” и твърде болезнени, трябва да се потърси съвет от специалист.

В този случай е голям рискът от развитие на мастопатия, фиброаденом и киста.

5. Да се разделим с повишената раздразнителност и напразните сълзи

Проверете щитовидната си жлеза. Най-чувствителна към хормоналните проблеми в нея е централната нервна система. Първите симптоми са повишена възбудимост, раздразнителност, склонност към плач, колебания в теглото, разстройство на месечния цикъл.

При проблеми с щитовидната жлеза се препоръчва употребата на повече риба и морски продукти.

6. Да се погрижим за костите си

Ако седите дълго време, след това трудно разпъвате коленете си.

Това е предимно женски проблем и първи признак за недостига на калций и витамин D в организма, които отговарят за здравината на костите и мускулните съкращения. Този недостиг води на по-късна възраст до остеопороза.

При недостиг на калций могат да се наблюдават и:

• треперене в краката;

• чупене и разслояване на ноктите;

• тъпи болки в кръста, особено след продължителна разходка или вдигане на тежка чанта;

• обща болка в костите.

Денситометрията (измерване на костната плътност с помощта на ултразвуков апарат) ще ви помогне да разберете какво е състоянието на вашата костна система.

За да си набавите необходимото количество калций, вие трябва да консумирате повече млечни продукти, черен дроб и морски продукти. Можете и да си купите поливитамини с повишено съдържание на калций.

7. Да се изследваме навреме

Според медицинската статистика, 60% от заболявания (с изключение на инфекциозните) могат да бъдат предотвратени, ако човек се изследва навреме.

Жените под 40 години трябва веднъж годишно да си правят общо изследване на кръвта, над 25 години - веднъж на 2 години ултразвуково изследване (УЗИ) на гърдите. Ако са раждали и са на 30-35 години - веднъж на две години УЗИ и мамография, ако не са раждали - само УЗИ.Жените над 40 години трябва да си правят УЗИ и мамография веднъж на 1,5 години, УЗИ на органите на малкия таз – веднъж на 2 години, остеограма – веднъж на 2 години, тест за изследване на нивото на холестерола (детайлно) – веднъж годишно.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама