Отиде си геният Стивън Хокинг


Отиде си геният Стивън Хокинг
Снимка: Getty Images / Guliver

Астрофизикът Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст в дома си.

Британският учен страдаше от една от най-страшните болести, познати на човечеството - амиотрофична латерална склероза (АЛС). Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1-2 години, но се оказва, че бъркат жестоко.

Хокинг е сред най-дълго живелите хора с АЛС. От 1985 година използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата си, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите.

При това здравословно състояние, през 1965 година, т.е. когато е на 23 години, той се жени за Джейн Уайлд и има три деца от нея - Луси, Робърт и Тим. Двойката се разделя след 25 години брак и Хокинг се жени за Илейн Мейсън, бившата му медицинска сестра.

Хокинг беше най-известен с идеите си за Вселената и нейното зараждане. Най-популярният му труд е "Кратка история на времето", като книгата видя бял свят още през 1988 година.

През 1974 година астрофизикът доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг. Изчислява и максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

Дълги години астрофизикът отделя на квантовата теория и изучава поведението на най-малките частици, от които е съставена Вселената. През 1981 година той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространствено-временния континуум - математическо доказателство за което е дадено през 1983 година. Теорията се обобщава в заключението, че Вселената е "крайна", но "неограничена", така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.

Интересен факт за Хокинг е, че той е искал да учи математика, но в Оксфордският университет записва физика, защото няма как да се отдаде на детската си мечта. През 1963 година ученият вече е в Кеймбридж и тогава е диагностициран с АЛС.

"Скърбим дълбоко, защото нашият обичан баща почина днес. Веднъж той каза: Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме", споделиха децата му Луси, Робърт и Тим. Самият Хокинг приживе беше категоричен: "Целта ми е да разбера напълно Вселената - защо е такава и защо съществува".

Ето и няколко вдъхновяващи цитата за него:

"Трябва само да се вгледаме в себе си, за да видим колко интелигентен живот може да се развие в нещо, което не бихме искали да срещаме."

"Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен."

"Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание."

"Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама