Камала Харис: Зад всяка успяла жена стои един подкрепящ я мъж


Камала Харис: Зад всяка успяла жена стои един подкрепящ я мъж
Снимка: Getty Images/Guliver

Камала Харис стана първата жена и първият чернокож, който стигна до вицепрезидентския пост на САЩ, но не е единствената, която нарушава вековната традиция, съобщава "Би Би Си". Съпругът ѝ Дъглас Емхоф, по-известен като Дъг, също проби културни бариери, като стана първият мъж, заемащ място, което досега беше заемано само от жени.

Ролята на "втората дама", както досега се казваше на партньорките на вицепрезидентите, е толкова обвързана с женския пол, че до пристигането на Емхоф дори няма мъжка версия на термина. След период на спекулации беше решено да се приеме титлата "втори джентълмен".

Емхоф вече има свой собствен акаунт в Twitter с това име: SecondGentleman и има повече от 800 000 последователи, дори преди съпругът на вицепрезидента да публикува първия си туит.

Но този 56-годишен адвокат, на същата възраст като съпругата си, не само се различава от предишните втори дами по това, че е мъж. Докато повечето съпруги на вицепрезидентите в миналото са прекарали цял живот в придружаване на политическите си съпрузи, Емхоф има само седем години опит в тази област.

Едва преди малко повече от седем години, през 2013 г., Емхоф се запознава с Харис на среща организирана от най-добрата ѝ приятелка. По това време Харис е главен прокурор на Калифорния и той има адвокатска кантора, специализирана в корпоративното право. Година след срещата, през август 2014 г., те се женят.

"Момала"

За разлика от нея, която никога не е била омъжена и няма деца, Емхоф се е развел шест години по-рано с първата си съпруга, филмовия продуцент Керстин Емхоф, с която по това време има две деца на тийнейджърска възраст.

В есе, което пише за списание "Ел" през 2019 г., Харис описва специалната връзка, която има от самото начало със своите доведени деца. "Коул и Ела не биха могли да бъдат по-приветливи", пише тя. "Те са умни, талантливи, забавни деца, които са израснали в необикновени възрастни".

Харис дори казва, че именно отличните ѝ отношения с тях са я накарали да реши да се омъжи за Емхоф. "Вече бях закачена на Дъг, но мисля, че Коул и Ела в крайна сметка ме прикачиха напълно", казва тя. Тя също така разкрива, че децата на съпруга ѝ казват "Момала", тъй като не харесват израза "мащеха".

Харис често се позовава на семейството си по време на речите си. "Семейството е всичко за мен и нямам търпение Америка да се срещне със съпруга ми Дъг и нашите невероятни деца Коул и Ела", каза тя пред привържениците си по време на предизборен митинг през август миналата година, след като Джо Байдън я потвърди за свой партньор.

"През цялата си кариера имах много титли и със сигурност ще бъда чудесен вицепрезидент, но това, че съм "Момала", винаги ще е най-ценното за мен", признава тя.

Тя също така разкрива, че поддържа отлични отношения с Керстин Емхоф, бившата съпруга на съпруга си, с която дори си сътрудничи в предизборната кампания.

Възход на публичната сцена

Въпреки факта, че до неотдавна животът на Емхоф е напълно изолиран от света на политиката, някои от неговите познати твърдят, че той е харесал новата си роля.

През ранните години на връзката си с Харис той поддържа професионалния си живот отделно. През 2017 г., една година след като тя е избрана за сенатор от Калифорния, което стартира изцяло политическата ѝ кариера, той напусна фирмата, която е открил през 2000 г. (и която през 2006 г. е придобита от студиото Venable), за да стане партньор на международна адвокатска кантора DLA Piper, специализирана в съдебни спорове, свързани със света на развлеченията и интелектуалната собственост. В продължение на няколко години Емхоф редува офисите на DLA Piper в Лос Анджелис и Вашингтон. Публичният му профил обаче се издига през януари 2019 г., когато съпругата му стартира кампанията си да стане кандидат за президент на Демократическата партия на изборите през 2020 г. Емхоф е активен в кампанията, която продължава една година, докато Харис не се оттегля през декември.

Изборът на Харис за вицепрезидент обаче, официално обявен през август 2020 г., наистина изведе Емхоф на публичната сцена. Той не само продължава да подкрепя съпругата си в много от нейните действия и чрез своите социални мрежи, той дори започва да я представлява на някои събития, изнасяйки речи от името на кампанията на Байдън-Харис. Въпреки липсата на опит, Емхоф е заявил ентусиазма си за новите роли, които са му спечелили собствена група фенове, наричайки се #DougHive или "Doug Hive" (феновете на съпругата му са #KHive).

"Изглежда, че наистина го харесва", каза Аарън Джейкъби, стар приятел и бивш юридически партньор на Емхоф, пред "Би Би Си". "Човек може да очаква, че се чувства като риба без вода, но не го прави. Просто плува и се наслаждава", сигурен е приятелят.

Децата му Коул и Ела също отбелязват, че баща им изглежда създаден за тази нова роля. "Мисля, че Дъг е малко като хамелеон и затова всички го обичат. Както той може да се побере във всяка стая", коментира по-големият Коул, който днес е на 26 години, пред "Ню Йорк Таймс". "Мисля, че от всички хора Дъг е роден за това."

Следвайки традицията

Независимо от пола си, Емхоф зачита някои традиции на половинките на вицепрезидентите. Като начало той напуска работата си: миналия август си мзима отпуск не само, за да подкрепи жена си в нейната кампания, но и за да избегне конфликт на интереси. И след предизборния триумф на Байдън и Харис, Емхоф тръгва по стъпките на повечето от своите предшественички и обяви, че изоставя кариерата си, за да се посвети на новите си функции като "втори джентълмен".

Въпреки че задачата е предимно церемониална, обичайно е партньорите на лидерите да се фокусират и върху въпроси от обществен интерес, които допълват основните цели на техните партньори. Настоящата първа дама, Джил Байдън, се фокусира върху семействата на военните и образованието, когато съпругът ѝ беше вицепрезидент по времето на Барак Обама (2009-2017).

Интересното е, че Джил Байдън, учител по професия, наруши протокола и продължи да преподава английски в колеж, докато служи като втора дама, работа, която планира да запази и като съпруга на президента. Емхоф ще последва нейните стъпки: той обяви, че ще съчетае служебните си задължения с преподаването, в неговия случай преподава в курс по авторски права в университета в Джорджтаун.

Запитан за това какъв фокус може да има като втори джентълмен, Джейкъби отбеляза, че един от вариантите може да бъде реформа на наказателното правосъдие, нещо, което тревожи както Емхоф, така и Харис. Джейкъби обаче подчертава, че основният фокус на приятеля му ще бъде вицепрезидентът. "Дъг е в това, за да подкрепи Камала", казва той.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама