Божана от MasterChef: Важно е готвенето, а не ставането известен


Божана от MasterChef: Важно е готвенето, а не ставането известен
Снимка: ПР

Гледахме как Божана се подвизава в кулинарното предаване MasterChef, което спечели благодарение на това, че обича готвенето до мозъка на костите си, както самата тя казва. В момента води "Новата балканска кухня с Божана" по 24Kitchen, където приготвя традиционно балканско меню с щипка изненада. Ние пък се срещахме с нея на кулинарния курс, който провеждаше с Том Халпин в края на март. И да, Божана е точно такава, каквато я виждате на екран - експресивна, щура и живееща на мига.

Опиши се с 3 думи.

Божана Константинова Кацарова.

В момента (интервюто е взето на 29 март) с австралийския шеф-готвач Том Халпин провеждате курс за професионални готвачи в Метро Академия. Допреди година ти се съревноваваше и учеше в Master Chef, а сега предаваш своите кулинарни умения.

Все още съм непрофесионален готвач, който просто прави свръзката между непрофесионалистите и професионалистите. Без претенции и да се взимам на сериозно. Затова и не сме с униформи, тъй като в България "шефстването" започна да става прекалено модерно и хората до голяма степен да го свързват с префърцуненост и висока арогантност от страна на шефовете. За мен колкото повече такива елементи има в една кухня, толкова по-лошо е качеството на храната. Аз съм на мнението, че една банда от пичове по маратонки и тениски може да направи много по-готино нещо с храната, отколкото тези с изгладените униформи.

Каква е Божана в кухнята?

Супер е! Пускам си музика и си готвя. Дори нещо да ми се прецака, продължавам да експериментирам. Ако постоянно спазваш правилата, може да пропуснеш най-интересните неща. В България, когато се каже шеф, повечето хора си го представят като стресиран млад или възрастен човек, който по цял ден смята и прави някакви заявки. За мен тази професия е напълно различно нещо. Искам да я използвам като възможност да изразявам изкуството си, но под формата на нещо, което накрая може да бъде изядено.

А извън нея?

Живея за мига, за неподправени и искрени ситуации, в които хората се забавляват до последно. Живееш и се чувстваш млад дори да станеш на 75. Аз съм от хората, които ще продължат да водят този лайфстайл, без да се напъват и да се взимат на сериозно.

Какъв е последният ти експеримент в кухнята?

Бисквити с риба тон, които вървят идеално с кисел сладолед.

Имаш ли планове да отвориш собствен ресторант, както направи победителката от втория сезон на MasterChef Севда?

Ще го направя, но когато стана толкова добра, че да съм намерила перфектната формула – място, хора, с които да работя, опит... Много държа да не свързват моето заведение с типичен ресторант. Ще си дам време, за да обмисля нещата, защото не смятам, че е задължително сега да хвана вълната на славата. Успях да докарам Том Халпин в България и смятам да го направя с още талантливи готвачи.

Какво ще кажеш на участниците в сегашния сезон на MasterChef?

Пожелавам им много успех. Надявам се тази година участниците да не забравят, че основният фокус е готвенето, а не ставането известен. Ако премахнем факта, че дават някого по телевизията, колко хора ще продължат да следят какво се случва с него, да му симпатизират? Дали нещата, които казваш, идеите, които споделяш, нещата, които обичаш... са същите, които показваш в ежедневието или е просто една напудрена опаковка, която грабва, но не е истинското ти аз?

Каква тогава е Божана?

Вкъщи винаги е еуфория, купон, силна музика, нещо постоянно се случва, идват приятели от цял свят. Животът ми е супер динамичен.

Ако трябва да впечатлиш мъж с десерт, какво ще му поднесеш?

Сладолед от сладки картофи.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Да се смея, да танцувам и да клюкарствам с приятелите си.

Как се забавляваш освен с готвене?

Ходя на много готини музикални фестивали, като тази година с приятели ще сме на Burning man.

Какво си казваш, когато ти е трудно?

Само напред и нагоре Божана!

Една жена трябва...

да си знае цената и да умее, когато влезе в една стая, да приковава всички погледи в себе си.

Какъв е твоят свят?

Кичозен, шарен, весел... Нямам програма за седмицата, точен план и 5-годиша цел. Не живея нито в миналото, нито в бъдещето, а само днес и сега. Най-много се кефя на това, че всичко, което правя, е за първи път – никога не съм канила такъв шеф в България, никога не съм правила такъв кулинарен курс... Колкото повече неща правя за първи път, толкова по-яко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама