Екатерина Лашова: Чашите, с които отпиваш любов


Екатерина Лашова: Чашите, с които отпиваш любов
Снимка: Павел Червенков

От няколко години съм почителка на Екатерина Лашова и най-вече на уникално красивите ѝ порцеланови чаши. Сигурна съм, че сте ги виждали в hand made магазините или пък вече имате неин модел. Наистина е невероятно удоволствие всяка сутрин да започваш деня с ръчно направена чаша с кафе/чай, зад която знаеш, че стои толкова положителен и прекрасен човек. Екатерина по случайност започва да се занимава с керамика, но не съжалява и това може да го разберете от любовта, с която създава моделите си. Черпи вдъхновение от заобикалящия я свят, обожава да пътува и се чувства щастлива от факта, че толкова много хора ценят труда ѝ. От скоро живее в село Ярлово, където бяга от шума на града и ангажираното си ежедневие. 

Опиши се с три думи.

Весела, щастлива и естествена.

Какво пиеш сутрин и в каква чаша?

Кафе, най-често в моя чаша във формата на сърце, защото ми е любима, пък и символизира нещо прекрасно. Всеки ден снимам своята закуска, защото всяка сутрин е различна, има ново предизвикателство. Искам да покажа на хората, които ме следват в Instagram, как започва денят ми, къде пътувам... нещата, които ми се случват.

14/2/2017..... следва продължение#goodmorning #sunshine #my #brekfasttime #loveisintheair

A post shared by Ekaterina Lachova (@ekaterinalachova) on

Без какво не излизаш от вкъщи?

Прагматично - очила и телефон.

Каква искаше да станеш като малка?

Танцьорка. Ходех на народни танци известно време, но в един момент нямаше кой да ме води, затова се отказах и започнах да посещавам уроци по рисуване заедно с едно съседче.

Ти се занимаваш с керамика, как и кога се породи твоята любов към това изкуство?

Може да се каже, че съдбата ми избра тази професия. Учех в Националната гимназия за приложни изкуства в София и когато трябваше да избираме какво да кандидатстваме, със съучениците ми взехме една брошура на Академията и всеки трябваше със затворени очи с пръст да посочи специалност. На мен ми се падна Керамика и за разлика от останалите наистина кандидатствах това и ме приеха. Първоначално учих тук 2 години, след което отидох в Брюксел с надеждата да ме приемат в Париж. Това не се случи, затова следвах там 2 години, но в крайна сметка заминах за Париж, където учих керамика. Хората не подозират колко трудна е тази материя и през колко етапи трябва да премине един предмет, за да се се получи красивият финален резултат.

Ти си популярна най-вече с чашите си. Защо се спря точно на тях?

Стана случайно. Когато се върнах от Париж и създадох своето ателие през 2006 година, трябваше да реша с какво да започна. Тъй като преди колекционирах чаши, ми се стори, че това е добра идея. Когато първоначално ги правех, не вярвах, че интересът към тях ще продължи толкова дълго. В момента се занимавам основно с артистичните серии, а екипът ми с останалите. Опитваме се постоянно да измисляме нови модели, затова имаме 6 колекции годишно – за Св. Валентин, романтична, великденска, лятна, зимна и коледна.

Снимка: Нели Кирева

Имаш ли любим модел?

Сърце с ключ.

От какво черпиш вдъхновение за творенията си?

От всичко. От нещата, които виждам по улиците, когато гледам телевизия, чета списания, когато съм сред природата или пътувам. Вдъхновение има навсякъде.

Какво си казваш, когато ти е трудно?

Спирам за малко, но не много дълго. Винаги има някакви трудности, но трябва да ги преодоляваш.

На какво искаш да научиш сина си Джорджо?

Важните уроци са много. Вярвам, че на децата трябва да им се даде най-много стабилност и да им се предаде любов. Когато човек знае от къде са корените му, оттам нататък това му дава криле и може да направи много неща.

Какво най-много харесваш в себе си?

Оптимизма си.

А какво би променила?

Това, че понякога се уморявам, но това е неизбежно.

3 неща, които обожаваш?

Да спя, което правя много малко, да пътувам и работата си, която ме вдъхновява. Наистина е много приятно, когато хората ми кажат, че са мои почитатели, че харесват моделите ми.

Една жена трябва...

... да бъде себе си.

Какъв е твоят свят?

Шарен и забавен. Хората прекалено лесно се отчайват, а всичко е въпрос на гледна точка. Следната притча го казва по прекрасен начин. Пепеляшка трябвало да отиде на бала, но мащехата ѝ не желала. Затова ѝ казала, че ще сложи в една кесийка 10 камъка – 9 черни и 1 бял. Ако изтегли белия камък, ще отиде. Но за да бъде сигурна, че няма, сложила вътре само черни. Пепеляшка изтеглила камък и в този момент го изпуснала на земята, където било пълно с други камъни. Мащехата я попитала как ще разберат какъв камък е изтеглила, на което Пепеляшка отговорила: Ако вътре има само черни, значи е паднал белият.

Според мен независимо колко невъзможна изглежда ситуацията, ако си здрав и хората около теб, всичко може да пребориш.

 

Снимка: Нели Кирева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама