Гергана Шумкова - актриса, сценаристка и още нещо


Гергана Шумкова - актриса,  сценаристка и още нещо

Смехът е здраве. Нещо, в което смятаме, че няма нужда да ви убеждаваме. Това много добре го знае и Гергана Шумкова - една млада и изключително чаровна актриса и сценаристка, която не спира да радва публиката и околните с превъплъщенията си. Тя е завършила актьорско майсторство и кинодраматургия, а през 2012, когато е едва на 22 години, е премиерата на дебютната й пиеса. Поговорихме си с Гери за нея и за постановката й "От понеделник", в която разказва за мечтите и страховете на малкия човек. "Изкуството е отражение на живота, а той никога не е едноцветен. Ако е само тъжно или само смешно за мен остава равно", смята Шумкова.

Опиши се с три думи?

Гергана Николаева Шумкова

Кафе или чай и по колко?

Чай, но много рядко.

Не излизам от вкъщи без...

телефон, ключове и пари, но съм толкова разсеяна, че понякога излизам и без трите.

Каква искаше да станеш като беше малка?

Сега като се замисля нямах много ясна концепция. Аз още преди да тръгна на училище започнах да пиша стихотворения, шиех дрехи и правех ревюта, в които модел беше малката ми сестра Александра. Била съм на три години, когато съм имитирала семейни приятели на събирания. Държах да имам публика. Това е сигурно.

Освен актриса, ти си и автор на пиесата "От понеделник”. Разкажи ни нещо повече за нея.

Пиесата е разказ за мечти и страхове на малкия човек, на онзи, който срещаме в градския транспорт, на улицата или на опашката в магазина и не подозираме, че зад любезната усмивка или намръщените вежди се крие цяла една вселена. Персонажите в пиесата са 9 като, макар и хиперболизирани образи, съм се старала всеки един от тях да е адекватен на съвременен типаж от живота. Героите са напълно различни като темперамент и именно това поражда комични, а понякога и абсурдни ситуации.

Жанрът на пиесата е комедия. Защо избра именно него?

Темата в пиесата можеше да бъде поднесена и като драма, защото тя разглежда много сериозни проблеми от живота ни. Избрах да я поднеса на зрителите като комедия, защото според мен с усмивка по-лесно приемаме истините в живота. Друга причина за стила е, че мои идоли са Федерико Фелини и Педро Алмодовар, които с един филм те карат да минеш през всички състояния от смях до плач и затова са толкова разтърсващи артисти. Изкуството е отражение на живота, а той никога не е едноцветен. Ако е само тъжно или само смешно за мен остава равно.

Какво искаш да кажеш на зрителя с пиесата си?

Аз в никакъв случай не искам да се превръщам в нравствен учител. Пиесата не дава отговори, тя задава въпроси. Най- хубаво за мен е, когато непознати хора дойдат при нас след представлението и ни кажат, че сме оправили настроението им след тежкия ден, и че сме ги накарали да се замислят за много неща. Това значи, че ние като артисти сме си свършили работа да ги докоснем.

Разкажи ни повече за екипа и реализацията на представлението?

Режисьорът на пиесата е Екатерина Казакова. Тя е невероятен човек и професионалист. Ние репетирахме около четири месеца като сме имали репетиции, които са свършвали в 3 през нощта. За това време тя не е взела нито един лев от нас, а работеше с цялото си сърце. Актьорски състав е - Златина Даракова, която има изключително тънко чувство за хумор, такова, каквото все по-често липсва в живота ни. Дария Николова, която освен много талантлива актриса е един от основните виновници пиесата да се реализира. Асен Стоев има много силно усещане за комедия и на мен лично често ми е трудно да не се разсмивам, когато сме заедно на сцената. Елизабет Попова, на която лично аз се възхищавам, защото тя не спира да се развива като актриса. Георги Грозев си заслужава да бъде видян, защото за мен това е един от най-талантливите ни млади актьори. Константин Лунгов, който прави много колоритна роля, а и е майстор в импровизацията. Станислав Пеев умее да изиграе и най-абсурдното нещо ужасно сериозно. И детективът, който разплита мистерията в пиесата Ивелин Илиев, който е един от най-прецизните хора, с които съм работила. Ако моят текст е куклата Пинокио, то те са Малвина, която му дава душа. Музиката към представлението също е авторска, тя е дело на Петър Кузмов. Цялата хореография е на Мая Петрова.

Кога ще имате представления?

Предстоящите дати ще са за януари. Могат да бъдат видяни на официалната ни страница във Facebook “От Понеделник”.

Какво най-много харесваш в себе си?

Това, че не спирам да мечтая и да се боря за мечтите си, а не ги оставям като някаква далечна химера във времето и пространството. Колко от тях ще се случат и колко не - само Господ знае, но за мен е важно, че се хвърлям в предизвикателствата, защото това ме кара да се чувствам истински жива.

А какво би променила?

Разбира се да спра да пуша цигари.

Една жена трябва да....

Една жена на първо място трябва да е женствена! Независимо дали е актриса, инженер или адвокат. И не е достатъчно само да си хубава, важно е да си умна и да не спираш да се развиваш. Звучи клиширано, но това ни прави личности, а не украшения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама