Куклената режиьорка Елица Петкова: Не трябва да подценяваме малките зрители


Куклената режиьорка Елица Петкова: Не трябва да подценяваме малките зрители

Елица Петкова е едно слънчево и лъчезарно момиче, което обича да пренася децата в магическия свят на кукления театър. Тя е от младите български режисьори, вече има зад гърба си над 10 спектакъла, като може да се похвали, че спечели и тазгодишния "Икар" за най-добро куклено представление за "Джелсомино в страната на лъжците". Макар че много хора подценяват децата, тя е на друго мнение: "Необходимо е да подходиш към децата така, както подхождаш към възрастния човек. Нито за миг да не ги подценяваш, нито за миг да не си помислиш "Ами те са деца!". 

Опиши се с 3 думи. 

Упорита съм и съм толерантна. И най-вече се опитвам да съм весела!

Каква искаше да станеш като малка?

Всъщност исках да стана много неща, но нито едно от тях не беше свързано с изкуството.

Кога се зароди любовта ти към актьорството?

Спомням си, че беше в гимназията, към края. Мисля, че беше точно в 11 клас. Някак си не беше точно любов, а беше решение. Реших, че ще се занимавам с театър. Никога преди това не съм била в школа или нещо подобно. Учих във Финансово-стопанска гимназия.

Как се промени Елица, след като завърши НАТФИЗ, кои са най-ценните ти уроци от там?

Със завършването на Академията открих свободата. Да учиш в НАТФИЗ изисква доста усилия и лишения. Отдаваш цялото си време и внимание на това, разбира се аз съм го правила с огромно удоволствие, но все пак свободата е прекрасна. Всички уроци, които съм научила, са ми ценни. Аз завърших Режисура за куклен театър в класа на доц. Петър Пашов и от него научих какво е да си режисьор, какво е да мислиш като режисьор, какви са стъпките, по които трябва да поемеш към всяка постановка. Всичко! Няма нито един миг, за който да смятам, че ми е бил излишен.

Защо избра кукления театър?

Той ме избра. Аз кандидатствах и драматичен театър две години, но не ме приеха. И когато попаднах на изпитите в куклената катедра разбрах, че това е моето място. Обстановката, отношението, настроението, всичко ми беше по мярка. Не съм се колебала и за миг дали това е моето място. Беше ясно, че е!

Твоята постановка "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари спечели тазгодишния "Икар" за най-добро куклено представление. Какво ти коства поставянето й?

Коства ми време и любов. Нищо друго! Още от дипломирането си работя със сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и смятам да продължа и за напред. Екип - това мога да кажа за тях. Те са екипът, с който нещата се случват. Имаме общи възгледи. Другият член на екипа ни е композиторът Пламен Петков, с когото също работим прекрасно. На целия екип тази постановка коства време и любов, но съм сигурна, че са дадени с удоволствие.

Кое е най-важното послание на тази постановка към децата?

Най-важното, което искам да кажа на децата е: Смелост! Да им вдъхна увереност, че са прекрасни точно такива, каквито са, и че да си различен те прави силен, а не слаб.

Какво е необходимо, за да грабнеш детското внимание?

Необходимо е да подходиш към децата така, както подхождаш към възрастния човек. Нито за миг да не ги подценяваш, нито за миг да не си помислиш "Ами те са деца!“. Малкият зрител е жесток, защото той няма скрупулите на възрастния да не те обиди, да издържи до края, да е тактичен. И именно затова трябва да го погледнеш в очите и да си на високо ниво, достатъчно високо да предизвика интереса му, иначе си изгубен.

Къде в момента може да заведем децата си да гледат твои представления?

В Страрозагорския куклен театър, в Столичния куклен театър, в Монтанския куклен театър.

Кои са трите постановки, които най-силно са те развълнували и вдъхновили?

"Джелсомино в страната на лъжците“ по Дж. Родари и "Продаденият смях“ по Джеймс Крюс са представленията, които са ме развълнували и вдъхновили ужасно много. И двата романа са за деца, но и двата трябва да ги прочете всеки човек. Те разказват за вечни ценности, повдигат вечни въпроси. Това са книги, които вълнуват и те карат да се замислиш.

Думите, които си повтаряш, когато ти е трудно?

"Ще видиш, че си е струвало!" и "Само днес ще е така!" и "Още малко!", колкото и много да остава!

Какво най-много харесваш в себе си?

Че съм упорита. Това много харесвам в себе си. Бавно и полека се справям с нещата.

А какво би променила?

С най-голямо удоволствие бих се отървала от тревожността си. Аз постоянно се тревожа и то за неща, които не са от голямо значение.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Да чета. Това ми доставя огромно удоволствие. Да пътувам. И да пия кафе, хубаво кафе.

Една жена трябва...

Да вярва в себе си, каквото и да й коства това!

Какъв е твоят свят?

Чудесно място за живеене!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама