Марина Декова: Бременна и във форма


Марина Декова: Бременна и във форма

Марина Декова е бъдеща мама и не само. Тя е треньор по фитнес, която доказва, че всеки може да отслабне, когато има мотивация и не се отказва. Марина е помогнала на много жени да получат телата, за които мечтаят със спорт и здравословно хранене.

И тъй като много използват бременността като оправдание да се тъпчат безразборно и да се излежават на дивана, тя е пример за обратното. Поговорихме си с нея как се е променил фитнес режимът й, как се храни и как може една бъдеща майка да тренира, за да бъде във форма и през бременността.

Опиши се с 3 думи. 

Новатор, експериментатор, любознател.

Ти си треньор по фитнес и състезател. Как се промени животът ти след новината, че си бременна?

След тази прекрасна и очаквана новина животът ми се променя в много добра насока. Все повече започнах да стоя в женската си енергия и ролята си на жена, което е свързано с много красота, нежност и любов. Откривам много време за себе си и израстването си, което е свързано с четене, писане и изследване на различни тези и доказателства, свързани с моята професия – здравословното хранене и движение.

Много жени се притесняват да спортуват активно по време на бременността. Как е при теб?

Аз познавам отлично своето тяло и физическите си възможности. Чувствам се отлично, когато ежедневието ми е съпроводено от движение и тренировки – жизнена, не изпитвам болки в кръста и гърба, качеството ми на сън е добро и т.н.

Това е решение и отговорност, която всяка жена трябва да вземе за себе си, както и да се посъветва преди всичко със своя проследяващ лекар. Възникват различни ситуации по време на бременност и не всеки би имал възможност да тренира, въпреки желанието си, затова е задължително консултация с лекар.

Бъдещите мами често използват бременността за оправдание да се тъпчат с храна. Как се промени начинът ти на хранене?

Определено се наложиха промени в храненето. Започнах да консумирам много повече храни от растителни източници, за сметка на животински, което от своя страна завърши кръга на разнообразна и пълноценна храна.

Вредната храна, богата на рафинирани мазнини, бяла захар и всякакви преработени източници (тестено, сладко, газирано), е вредна както за майката, така и за бебето.

Тази храна образува в тялото токсини, които замърсяват чревната флора и микробиома ни, а това това след време рефлектира и върху здравето на бебето. Тези антитела, предавани от майката към бебето, са причина и за множеството видове алергии, кожни проблеми (дерматит), астма и т.н. актуални сред бебетата в днешно време.

Именно заради това смятам, че храненето трябва да се набавя предимно от чисти и органични източници и да е разнообразно, за да може да дава здраве, енергия и тонус.

Когато здравето е самоцел, то и визията се подобрява като страничен ефект. Бъдещите майки не бива да се притесняват за теглото си и как ще се промени тялото им, а трябва да мислят най-вече за здравето си и качеството на живот, който водят. Това също е наша отговорност.

Има ли нещо, на което не може да устоиш?

На красивите рокли през лятото.

Какви са твоите съвети към бъдещите мами по отношение на спорта и храната?

Нека всяка жена вземе решение за себе си с какъв тип дейност ще се чувства най-комфортно и безопасно. Препоръчвам разходките, изкачванията по стълби (в леко и умерено темпо, когато може да се избере този вариант вместо асансьор), пилатес и йога за бременни влияят отлично на физическото състояние на дами, които не са тренирали усилено преди да забременеят.

А, ако са тренирали преди това и не се чувстват достатъчно уверени в себе си, нека се обърнат към специалист, който ще тренира редом с тях или изготви подходящ тренировъчен режим, който би целял раздвижване и тонизиране, но не и свързан с определени спортни и визуални резултати.

Колкото по-раздвижена и тонизира е една жена, толкова ще й е по-лесно да премине през самата бременност с лекота.

Кои са нещата, без които бременната Марина не може?

Не мога без сутрешното си зеленчуково смути и плодовете, актуални за лятото (диня, череши, пъпеш, нектарини и праскови). Също така не мога без колагена и пробиотика си. А също така и книгите, с които успях да наваксам до момента, свързани с по-здравословен начин на хранене. Не мога и без роклите си, които преоткрих това лято и са така удобни и женствени.

На какво искаш да научиш детето си?

На много неща бих искала да го науча и да му дам пример, едно от тях е отговорност.

Какво най-много харесваш в себе си?

Харесвам, че мисленето и действията ми не се определят от статуквото и нормата, които повечето хора си самоналагат заради общественото мнение или на хората около тях.

А какво би променила?

Мисля, че вече до голяма степен съм променила желанието си да контролирам неща, които не зависят от мен. Също така все повече да се фокусирам върху важните неща в живота и да загърбвам малките и незначителните.

Една жена трябва...

Трябва да е жена на първо място, с цялата си женска енергия и роля.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е разнообразен, динамичен и изследователски.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама