Цвети Цанкова: Яж, пътувай и снимай


Цвети Цанкова: Яж, пътувай и снимай

Ако попитате една жена кои са нещата, които обожава да прави, едно от тях със сигурност ще бъде да пътува. За съжаление много от нас искат да обикалят света, но си остават само с мечтите (парите не винаги са фактор). Това не важи за Цветелина Цанкова. Тя е създател на първия видео блог за пътешествия в България, Betty Travels. Цвети обича да се среща с интересни хора, да учи нови неща и да опитва местна храна, подобно на Елизабет Гилбърт в романа "Яж, моли се и обичай". Добре дошли в нейния "свят от мечти, които се сбъдват с вяра, воля и много труд".

Опиши се с 3 думи.

Това е много трудно. Често представата ни за нас се различава от това как ни виждат другите. Иначе бих се определила като лъчезарна, любознателна и спонтанна.

Каква искаше да станеш като малка?

Танцьорка и да пътувам по състезания. Помня, че тренирах спортни танци, но трябваше да се откажа, за да вляза в езикова гимназия и да уча концентрирано немски и английски език. Сега пак пътувам, но танцувам само за удоволствие.

Ти си създател на първия видео блог за пътешествия в България, Betty Travels, защо реши да разказваш за пътуванията си по този начин?

Видеото въздейства повече на този, който го гледа, може да те пренесе и да си представиш, че си там в момента на действието. Участват повече сетива. На мен лично ми харесва много самият процес на заснемане. Влагаш част от себе си, срещаш се с хора, учиш нови неща (как да се държиш пред камера например), търсиш, проучваш, полагаш доста усилия. Целият този процес ми доставя голямо удоволствие, затова продължавам да го правя вече втора година и си мечтая за повече свободно време, което да посветя на този проект.

Колко държави си обиколила?

29, но не пътувам, за да увеличавам броя им. Не ми е фикс идея. Често се връщам в много от тези държави. Може да пътувате виртуално с мен чрез профила ми в Instagram, където най-често качвам снимки, когато съм на път.

Кое е мястото, което най-много те е изненадало и как?

Керала, Южна Индия. Когато за първи път отидох в Южна Индия, си я представях мръсна, забързана, опасна, а попаднах в зелен рай с чаени плантации и кокосови палми, с хубави плажове, добронамерени и усмихнати хора, вкусна храна, здравословен начин на живот, включващ аюрведа масажи и здравословен начин на хранене. Реално нямах големи очаквания от това място и останах приятно изненадана. Керала е подходяща дестинация за всички, които отиват за първи път в Индия. Индия за начинаещи. Препоръчвам да пътувате без очаквания, за да ви изненадват все повече места приятно.

А мястото, което никога няма да ти омръзне?

Италия заради това, че нямаш нужда от програма. Просто излизаш по улиците и импулсивно решаваш какво ще правиш, видиш, къде ще хапнеш и пиеш вино. Италианците умеят да се радват на живота, вкусната храна и всеки момент. Спонтанни са. Няма как да ти омръзне.

Какво винаги има в куфара ти?

Удобни обувки и дрехи за дълги разходки, един чифт елегантни обувки за вечер (за всеки случай, ако ми потрябват, но често съм толкова уморена, че не ги вадя от куфара), козметика (докато пътуваш кожата на лицето има нужда от много повече грижа), шал, шапка, книга, лекарства при първа необходимост (може да нямаш време да търсиш аптека или да ти трябва рецепта за тях) фотоапарат в ръчния ми багаж. Нищо различно от куфара на всяка жена. Но вече мога да го приготвя за отрицателно време.

Дестинацията, която всяка жена според теб трябва да посети сама?

Всяко едно място, където иска да остане сама със себе си, мислите си и да пътува навътре в себе си. Това може да се случи сред природата някъде в планината или в голям космополитен град, където за кратко време ще попадне в различни ситуации и ще срещне нови хора, от които ще може да научи нещо ново за себе си и коя е тя. Понякога не е нужно да отидеш на друго място, за да предприемеш това пътуване, но то е най-важно за една жена и тя трябва да го направи сама.

А кое е най-романтичното място?

Навсякъде, където си с любим човек и се издигаш над ежедневните задачи и проблеми. Мястото не е от значение, ако се обичате и си го показвате, а не е само на думи. Дребните жестове, с които си заявявате, че сте важни един за друг. Те могат и трябва да се правят всеки ден и навсякъде. По-лесно е да се откъснете от битовизмите и да усетите романтиката докато пътувате и смените средата, но това често е бягство. Бъдете романтични всеки ден и навсякъде, ако искате да задържите любовта по-дълго. Но аз не съм най-добрият съветник в тази област. Просто говоря от личен опит.

Ако ти дадат билет за една дестинация по избор, без ограничения, къде ще отидеш?

Някъде, където не съм била все още и ще купя втори, за да не съм сама и да споделя пътуването с някого. Иначе бих избрала Гватемала в Централна Америка. Имам подарен шал от там и нося в портмонето си банкнота 1 кетцал (местната валута). Ей така за късмет и да ме отведе един ден там.

На какво не можеш да устоиш?

Ако имаш силна воля и вяра, на всичко можеш да устоиш. На мен все още ми е трудно да замълча като видя несправедливост. Уча се да приемам, че хората са различни и за мен може да е несправедливо, но за друг да е. Не мога да устоя на добрите намерения, искрената усмивка, на болката на другите и желанието да помагам, на хората, които обичам.

Какво най-много харесваш в себе си?

Ентусиазмът, това, че не се предавам, каквото и да ми поднесе животът. Може да падна, да изгубя, не успея, да се сблъскам с трудни моменти, но намирам сили да стана и тези трудности да ме направят по-силна или да погледна на тях като уроци. Те не ме отклоняват от желанията и мечтите ми и не променят вярата ми в доброто и любовта. Може само да ме забавят и да променят реакциите ми, ако ситуацията се повтори, но не и това, в което вярвам. Този ентусиазъм винаги го нося. С годините се уча и ставам все по-мъдра, понякога на висока цена, но си струва и ми харесва.

А какво би променила?

Важно е да се приемаме такива, каквито сме. Да се харесваме и познаваме добре, за да правим най-правилните избори за себе си и да разбираме по-добре останалите около нас. Трудно е човек да се промени. Можем да променим реакциите си, но душата ни и нашата същност винаги ще е същата. Уча се да съм по-търпелива, да изчаквам нещата да се случат и точния момент, но това може да ми отнеме цял един живот. Опитвам, полагам усилия да го развия това търпение, но не е като да си смениш цвета на косата или прическата. Бавно, крачка след крачка се случва. 

3 неща, които обожаваш да правиш?

1) Да трупам нови знания чрез пътуване, хубава книга или филм; 2) Да хапвам и опитвам местната кухня, където и да отида.; 3) да готвя за приятелите ми, за което съжаление не ми остава много време.

Една жена трябва…

Да обича. Да обича себе си, другите, това, което прави. Да дава любов, т.е да дарява е по-точно казано, защото не винаги я получаваш обратно. Да създава, вдъхновява и умее да прощава.

Какъв е твоят свят?

Красив, чист, светъл и в него всичко е възможно. Със силна вяра в доброто и любовта. Свят на мечти, които се сбъдват с вяра и воля, и не на последно място - с много труд. Свят на ценности, идеали, душевност и трудно вписващ се в забързаното ни ежедневие, където всичко е материално, често лицемерно. Все по-трудно го разкривам. Пазя го за себе си и най-близките си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама