5 чудотворни козметични съставки, които борят акне


5 чудотворни козметични съставки, които борят акне
Снимка: iStock/Guliver

Манията по грижа за кожата не би била нищо без активните съставки. Но дерматолозите знаят, че е трудно да сте в крак с всички имена, които продължават да се появяват онлайн - нови и стари, популярни и подценявани. Истината е, че много съставки са многофункционални и са насочени към повече от едно действие. В случай, че страдате от акне, днес ще ви запознаем с 5 бюти компонента, за които определено трябва да знаете, преди да тръгнете на маратон по аптеките.

5 БЮТИ ПРОДУКТА, КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ПОД 30 ТРЯБВА ДА ИМА

1. Манделова киселина

Що се отнася до алфа хидрокси киселините, двете, с които сме най-запознати, са гликоловата и млечната киселина. Но напоследък тяхната по-малка и по-нежна сестра, бадемовата киселина, започва да се налага. Както всички AHA, манделовата (бадемова) киселина ексфолира кожата и спомага за отделянето на мъртви кожни клетки. Така че, ако страдате от хиперпигментация или неравномерна текстура на кожата, задължително трябва да се запознаете с това съкровище. Благодарение на уникалното си молекулно тегло (по-голямо е от повечето AHA), бадемовата киселина прониква бавно в кожата, така че е по-малко вероятно да причини дразнене.

Янтарна киселина

Естествено намираща се в кехлибара и захарната тръстика, янтарната киселина разполага с антимикробни и противовъзпалителни свойства, които са идеални за всеки, който се бори с акне. Освен това предлага антиоксидантна защита, намалява производството на себум и омекотява кожата. С други думи, дори да не успее да ви впечатли, в никакъв случай няма да навреди и раздразни кожата. А най-хубавото е, че се съчетава добре с хиалуронова киселина.

Салицилова киселина

Има причина салициловата киселина да съществува от векове - това е професионален борец с акне. Салициловата киселина е бета хидрокси киселина (BHA), която е маслоразтворима, така че може да навлезе дълбоко в порите, за да ги отпуши, като по този начин предотвратява и лекува пъпките. Въпреки че работи добре срещу подути, възпалени и подкожни проблеми, тя е полезна и при лечение на черни точки и малки пъпки с бели връхчета, тъй като експертно разгражда мастните натрупвания.

Просто казано, салициловата киселина се насочва към акнето бързо, но и агресивно, което обяснява защо се среща в толкова много продукти за грижа за проблемна кожа.

Алантоин

Алантоинът може да не е съставката, на която разчитате, за да отпушите порите или да изсветлите белезите от акне, но определено има забележителни успокояващи и лечебни свойства, които са идеални за моментите, в които имате нужда от превенция, а не от агресивни решения.

Ниацинамид

Ниацинамидът е най-обсъжданата съставка през последните години. Ниацинамидът е водоразтворим елемент, което означава, че лесно се абсорбира в кожата и има тенденция да работи добре с други локални съставки. В допълнение към подобряването на неравномерния тен на кожата, намаляването на появата на разширени пори и укрепването на отслабената кожна бариера, ниацинамидът е известен и със своите противовъзпалителни свойства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама