Храни за здрави нокти и коса


Храни за здрави нокти и коса
Снимка: iStock/Guliver

И жени, и мъже все по-често се оплакват от тежък косопад и чупливост на ноктите. Това може да се дължи на хормонален дисбаланс, стрес, промяна на сезоните и времето, начин на хранене и др. Посещение на лекар, намаляване на напрежението, смяна на козметиката или промяна на диетата са само част от действията, които предприемаме, за да се справим с капенето на косата и зле изглеждащия маникюр. Храната е едно от основните неща, които помагат да имаме здрава, гъста и бляскава коса. Например рибата, соята, ядките и семената, които съдържат протеини, здравословни мазнини и витамин Е, осигуряват необходимите масла косъмът да бъде мек. Дори и подправките помагат. Добавянето на канела към храната осигурява необходимото количество кислород и хранителни вещества към скалпа. Ето още кои храни и напитки да добавите към ежедневието си, за да намалите ранното оплешивяване и чупливостта на ноктите.

Вода

25 % от космените фуликули са направени от вода и когато сте дехидратирани, те остават слаби.

Плодове и зеленчуци

Недостигът на витамини е в основата на косопада при мъжете. Хранете се с повече плодове и зеленчуци, които да ви набавят Витамин А, който регулира ретиновата киселина, и Витамин В, който намаля нивата на стреса. Затова приемайте повече моркови, ябълки, авокадо, зелени храни и цитруси.

Сьомга

Тази риба е пълна с Омега 3 мастни киселини, които ще набавят на организма ви необходимото количество масла, подходящи за скалпа ви.

Мляко и млечни продукти

Калцият е в основата на здравите нокти. Необходимо е ежедневно да приемате мляко, сирене и кашкавал, за да поддържате нивата му балансирани.

Яйца

Те съдържат почти всичко необходимо за организма, за да бъдете здрави, да изглеждате добре и укрепите косата и ноктите си.

Източник: foodpanda 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама