Какви са ползите от антиейджинг кремовете


Какви са ползите от антиейджинг кремовете
Снимка: Thinkstock/Guliver

С напредване на годините необратимите процеси на стареене дават своите първи признаци. Натрупаните вреди върху кожата от храна, климат, начин на живот и т.н. й придават по-стар вид. Друга съществена причина е намаляването на способността на кожата да задържа вода и постепенно тя става все по-суха и по-тънка. Недостигът на вода прави кожата и по-отпусната, а това състарява външния й вид. След менопаузата щетите се увеличават повече, като се получават и първите видими бръчки, отпусната кожа с неравномерен тен и тъмни петна.

Но добрата новина е, че ние можем да забавим времето и да предотвратим това. Не е необходимо задължително да се подлагаме на болезнени ботокс процедури с игли, за да премахнем няколко годинки от лицето си.

Преди да стигнем до скъпи и некомфортни процедури, нека се обърнем към натуралната козметика – директно от даровете на природата.

Вероятно няма човек, който да не знае и да не се е убедил от собствен опит, че повечето от лъскавите и претруфени рекламни лозунги, с които потребителите биват обсипвани ежедневно от производителите на козметика, са преувеличени, подвеждащи, а в често случаи – и напълно неверни. Пример за това е масовото използване на еластин и колаген като основна съставка в кремовете за лицето, от които се очаква да извършат чудеса с бръчките. Малцина са запознати с факта, че молекулите и на двете са твърде големи, за да могат да проникнат изцяло през епидермиса на кожата. Колагенът, както и ботоксът, са ефективни само тогава, когато бъдат директно инжектирани.

Затова е хубаво да се обърнем към някои леки козметични кремове за лице с природни съставки, които биха дали двойно по-добър ефект от временния такъв на процедурите с ботокс.

Розовото масло действа хидратиращо и подхранващо за кожата, а в по-зряла възраст тя има нужда от точно това, за да се забави процесът на стареене. Българската роза е сред най-търсените продукти на пазара на козметика. Розовата вода, пролучена при дестилация на свеж розов цвят от Rosa Damascena, която е богата на етерично масло и около 300 вида различни вещества, освен, че овлажнява епидермиса на кожата я прави еластична, с което забавя появата на бръчки. Тя помага и срещу подпухнали и изморени очи.

Още по-ефективна е комбинацията му със серум от охлюви, който е станал доста модерен продукт напоследък. Освен че тонизира и придава гладкост на кожата, а розовото масло свеж и нежен аромат, серумът действа регенериращо на всяка клетка от епидермиса на кожата и я прави млада и еластична. Това е наистина естествено, многократно тествано и доказано средство за премахване на бръчките още в техния зародиш.

Слузта от охлюви от вида Helix aspersa съдържа изключително ценни биокомпоненти като колаген, еластин, глюкозамингликани, алантоин, гликолова киселина, витамини: A, C, E, Д-пантенол. Освен срещу бръчки серумът се използва и действа благоприятно и при заличаване на белези и стрии, отстраняването на пигментни петна, има антибактериално действие, стимулира образуването на колаген, подхранва и подобрява обмяната на веществата в кожата. Начинът на употреба е нежно нанасяне върху чиста и подсушена кожа, с леки кръгови масажни движения, докато се втрие и попие напълно.

Другата задължителна съставка, която е хубаво да търсим в кремовете за лице против стареене това обезателно е – Коензим Q 10. Той представлява основен компонент на всяка клетка на кожата, който осигурява енергия за нормалното протичане на жизненоважни за човешкия организъм процеси и затова е широко използван именно в борбата при процеса на стареене. Има решаваща роля за забавянето на тези процеси, като се бори със свободните радикали и подхранва кожата на лицето.

Все по-търсени от жените са и кремовете и серуми за лице и шия против бръчки с D-пантенол. Фината му текстура позволява мигновено проникване в кожата на лицето, за да я направи моментално по-стегната, свежа и тонизирана. Изглажда фините линии и бръчки, а тенът на лицето става равномерен, красив и сияен. Поддържа кожата хидратирана и млада, с възстановен блясък.

Хиалуроновата киселина също е основна съставка при борба със стареенето на кожата. Тя влиза в състава на човешката тъкан и участва в процеса на нейното регенериране. Помага не само за задържането на влагата, но и създава защита за повърхността на кожата. Използването на крем против бръчки с хиалуронова киселина трябва да започне при първите признаци на суха и тънка кожа. Хиалуроновата киселина е абсолютно безопасна и почти никога не предизвиква дразнене и алергия и се понася добре при всеки тип кожа.

Хумата се използва в козметиката и медицината от толкова много време. Ползите от нея и употребата й като част от народната медицина могат да бъдат проследени векове назад до праисторическите времена, където още тогава жените са използвали тази невероятно ефективна съставка за разкрасяване. Много разпространени напоследък са маските за лице против бръчки с хума в състава си. Тя придава лифтинг ефект върху кожата, като засъхне на лицето и се превърне в глина, след което се отмива с топла вода.

Алфа-липоичната киселина представлява антиоксидант, който прониква в мембраните на клетките, където неутрализира свободните радикали и увеличава ефективността на другите антиоксиданти като витамин С и Е. Действа като изкуствен химичен пилинг поради ексфолиращото си действие и намаляване дълбочината на бръчките. Хубаво е да се оглеждаме за кремове именно и с тази съставка.

Витамин А (Ретинол). Рентинолът  е част от състава на витамин А и е първият широкоразпространен антиоксидант в кремовете против бръчки. Антиоксидантите са субстанции, които неутрализират свободните радикали – нестабилните молекули на кислорода, които разрушават клетките на кожата и по този начин предотвратяват появата на бръчки.

Зеленият чай съдържа много полезни за кожата антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Екстрактът от зелен чай е една от най-честите съставки в кремовете против бръчки. Особено ефикасно помага за заличаването на фините линии покрай околоочния контур на лицето. Освен че подмладява кожата, връща свежестта и я прави сияйна. Действа и като ексфолиант.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама