Яжте това за красиви нокти


Яжте това за красиви нокти
Снимка: iStock/Guliver

Повечето дами имат периоди, в които ноктите им се чупят, цепят се и не изглеждат достатъчно добре, което за тях си е чисто мъчение. Това е възможно да се дължи на маникюра, който си правите, но доста често се случва заради липса на определени вещества в тялото ни. Ето кои са те:

Цинк

Цинкът в големи количества може да доведе до раздразнение на стомаха и диария, но когато е в умерени количества той заздравява косата и ноктите ни. Можем да си го набавим чрез морски дарове, продукти с добавен цинк и месо.

Витамин А

Този витамин също е полезен както за ноктите, така и за кожата. Той дори ускорява растежа им. Можете да си го набавите чрез спанак, черен дроб, моркови, яйца, броколи, рибено масло, зеле и др.

Калций

Той е изключително важен за ноктите ни и трябва да приемаме определени храни, за да поддържаме нивото на калций в организма си. Една лъжичка сусамов тахан всяка сутрин е напълно достатъчна, но ето още няколко продукта богати на калций – мляко, сирене и кашкавал.

Витамин Д

Този витамин е изключително важен за усвояването на калция. Можете д го набавяте чрез слънцето или при прием на храни като черен дроб, мляко и риба.

Витамин С

Тялото ни не може да синтезира този витамин, за това е важно да си го набавяме чрез цитруси, боровинки и зеленчуци.

Желязо

Липсата на желязо може да доведе и до сериозни здравословни проблеми, които включват чупливите нокти. Старайте се да приемате сушени плодове, бобови храни, червено месо, спанак и яйца.

Витамини от групата В

Биотинът е от съществено значение за ноктите. Набавяйте си го чрез моркови, черен боб, карфиол, сьомга.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама