Това се случва, когато спрете да носите грим


Това се случва, когато спрете да носите грим
Снимка: iStock/Guliver

Има много причини да обичаме грима. Той подчертава предимствата, прикрива несъвършенствата и ни дава увереност. Но макар гримът да е най-добрият приятел на момичетата, той не е най-здравословното нещо, което слагаме на лицето си.

Дерматолозите предупреждават, че носенето на прекалено много грим излага кожата на големи количества химикали и токсини, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

За щастие, ходенето без грим (дори веднъж на няколко месеца) може да направи чудеса за кожата. Ето какво се случва, когато спрете да носите грим:

Порите ви изглеждат по-малки

Фон дьо тенът, ружът и бронзантът може да изглеждат добре, но техните малки частички се натрупват в порите, заедно със замърсяванията от въздуха, запушват ги и ги разширяват. Ходенето без грим и редовното почистване на лицето минимизират натрупванията и карат порите да изглеждат по-малки, а кожата – по гладка.

По-малко пъпки

Колкото повече грим носите, толкова повече токсини вкарвате в кожата – да не говорим за всички микроби, които се размножават по четките ви за грим. Те водят до инфекции и пъпки, които се опитвате да прикриете с още повече грим и попадате в порочен кръг. Според дерматолозите, 30% от акнето и кожните проблеми при жените се дължат на грима.

По-малко очни инфекции

Спиралата прави миглите да изглеждат по-дълги, но за съжаление може да причини и много други неща на очите – конюнктивит, подпухване, сухота и сърбеж. Рискът да си бръкнете в окото със спирала, молив или четка и да надраскате роговицата също не е малък.

Довиждане на сухата кожа

Гримът пречи на естествения процес на обновяване на кожата. Това се отнася особено за онези нощи, когато сте били прекалено изморени да почистите лицето си и сте си легнали с грим. По този начин мъртвите кожни клетки не се излющват, натрупват се на повърхността под формата на сух, вроговен слой.

По-малко алергични реакции

Парабени, сулфати и метали – това са все неща, които могат да се открият в ежедневния ни грим. За съжаление, те са също така и алергени и могат да причинят контактен дерматит, който се изразява в сухи червени петка по кожата или обриви.

По-малко бръчки

Може би звучи парадоксално, но гримът, който използвате, за да прикриете бръчките, всъщност ги подчертава. Неговите частици се натрупват във фините линии и ги правят по-видими.

Повече поражения от слънцето

В някои случаи гримът може и да е полезен, тъй като съдържа слънцезащитен фактор. Затова дори когато сте без грим, не забравяйте да използвате дневен крем със защита, за да намалите вредите от слънчевата радиация върху кожата.

Не е нужно да се отречете от грима завинаги, но като давате на лицето си почивка от време на време, това може да ви донесе много ползи в дългосрочен план.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама