Зимен детокс: Диета за красива кожа


Зимен детокс: Диета за красива кожа
Снимка: iStock/Guliver

Има ли нужда да казваме, че здравата кожа започва отвътре? По-малко пъпки, по-малко бръчки, повече блясък – всичко това може да се постигне само чрез храната. Честно казано, на каквито и скъпи процедури да се подлагате, те няма да имат никакъв ефект, ако не снабдявате кожата си с достатъчно течност, минерали и витамини. Ето какво трябва да включва идеалната „диета“ за красива кожа.

1. Ограничете простите въглехидрати

Увеличете минимално преработените храни, намалявайки приема на пакетирани продукти и такива с високо съдържание на захар. Идеалните количества на приета захар (независимо дали плодова, или друга) са около 25 грама, като в никакъв случай не е добра идея да надвишавате 50 грама дневно.

Защо захарта е от значение? Твърде големите количества атакуват колагена в кожата ви, което я прави по-малко еластична. Освен това, вашите надбъбречните жлези започват да отделят андроген - хормон, свързан директно с акнето.

2. Намалете и млечните продукти

Повечето млечни продукти са пълни с хормони, които ще предизвикат възпаление и хормонален дисбаланс. Прахообразните протеини също не са добър вариант, защото са страничен продукт на млечните „братовчеди“. Използвайте протеин на растителна основа, а млякото заменете с ядково такова, дори и да не сте веган.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДЕТОКС ДЕН?

3. Увеличете Омега-3 и намалете Омега-6

Мазнините всъщност са много важни за здрава кожа. Нашите клетъчни мембрани са изградени от фосфолипиди, които по дефиниция са направени от липиди (мазнини). Ако не консумирате необходимото количество добри мазнини, възстановяването на клетките е с негативен ефект. Мазнините също помагат за изграждането на маслена бариера в кожата ни - това, което предпазва влагата в кожата ви да не се изпарява. Омега-3 намаляват и всички възпалителни процеси в тялото, грижейки се за здравето на стомашно-чревния тракт. Яжте по-малко пиле и червено месо, замествайки ги с риба, авокадо, ядки и семена.

4. Намалете храните с висок ГМИ

Храните с виок гликемичен индекс навлизат бързо в кръвообращението ви, вдигайки кръвната захар. Това на свой ред задейства произвдоството на големи количества инсулин в организма. “Благодарение“ на високите нива инсулин, хормоните ви стават дисбалансирани и това стресира мастните клетки.

5. Консумирайте храни с повече протеини и витамин С

Протеинът и витамин С са градивните елементи на колагена, от който е изградена кожата ви. Повечето диети съдържат точното количество протеин (общото правило е 35 грама протеин на килограм телесно тегло), освен ако не сте на диета с ограничени калории. Витамин С пък се усвоява най-добре от пресни източници като цитрусови плодове, чушки, домати и броколи.

6. Хидратирайте се

Водата поддържа оптималното функциониране на тялото ви и кара кожата ви да сияе. Правилото е да пиете приблизително 0.14л. на килограм, тоест ако тежите 57-60 килограма, трябва да пиете 1,75–2 литра. В случай, че спортувате, добавете още 500мл допълнително.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама