Козметични продукти, които трябва да избягвате


Козметични продукти, които трябва да избягвате
Снимка: iStock/Guliver

Най-голямата грешка, която всички правим, когато купуваме козметични продукти е, че не обръщаме внимание на съдържанието. Единственото, което ни интересува, е ефективността, ароматът и цената.

Предлагаме ви да видите 6 вредни съставки, които могат да бъдат намерени в почти всеки разкрасителен продукт, за да може да бъдете сигурни, че следващия път ще изберете нещо, което е безопасно за вас.

Бутилиран хидроксианизол или BHA

Този антиоксидант се използва за запазване и стабилизиране на съставките. Може да го намерите в бюти продукти като лосиони за тяло и балсами за устни, а също така в някои здравословни продукти. Но бъдете внимателни, скорошни проучвания са показали, че ВНА оказва влияние върху ендокрината система и някои учени дори свързват ВНА с определени типове рак.

DMDM хидантоин

Този химикал работи като консервант, удължавайки живота на вашия шампоан, лосион за тяло и спирала. Освен това, той е отговорен за проблеми с очите и кожата. 

Ароматни компоненти и парфюмерийни агенти

Ако един продукт мирише на лимон, не означава, че е направен от този цитрусов плод. Повечето пъти ароматът, който помирисвате, е създаден от химикали като фталати. Те също така се използват в инсектициди и обработка на дърво, което не само замърсява околната среда, но също така са отговорни за алергии и дихателни проблеми.

Парабени

Присъствайки в лосиони за тяло и други козметични продукти, те предотвратяват растежа и разпространението на гъбички и бактерии. Въпреки това, те също така се свързват с хормонални проблеми и рак на гърдата. Изберете органични брандове, които използват естествени антимикотици като витамин Е и лимонене киселина.

Ретинил Палмитат

Ретинил палмитат е производно на витамин А. Някои изследвания показват, че ретинил палмитат може да причини тумори. Затова следващия път, когато си купите крем, лосион за тяло или слънцезащитен продукт с витамин А се уверете, че този химикал не е сред съставките.

Триетаноламин

Той има широка употреба в спиралите за очи и лосионите за тяло, тъй като балансира вашето pH ниво. Но макар тази полза, той може да причини раздразнение и проблеми с дихателната система. 

Следващия път, когато решите да си купувате козметичен продукт, се уверете, че не съдържа нито един от тези химикали. Ако наистина искате да използвате 100% натурален лосион за тяло, винаги може да си направите сами.

Лосион за тяло с ванилия

Необходими продукти:

1/4 чаша малко от жожоба

2 чаени лъжици кокосово масло

2 чаени лъжици пчелен восък

2 супени лъжици шиа масло

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки без ваниловия екстракт в тенджерка и разтопете на водна баня. Когато се получи еднородна смес, свалете от котлона и добавете ванилогия екстракт. Съхранявайте лосиона в стъклен буркан.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама