Витамини за здрава и красива кожа


Витамини за здрава и красива кожа
Снимка: iStock/Guliver

Всяка уважаваща себе си жена полага много грижи за здравето и вида на своята кожа. Това включва правилен хранителен режим, редовно почистване на лицето и използване на качествени продукти.

Когато избираме козметика, на първо място трябва да обърнем внимание на нейния състав и задължително да изберем продукти, обогатени с витамини.

Витамините участват във всички най-важни биохимични и физиологични процеси, които изграждат метаболизма на организма. Те са неизменна част от козметиката, като най-често се използват витамини А, Е и С. Неслучайно те се наричат „Витамини за красота“.

За да имате красива, мека и млада кожа, изберете продукти, които съдържат следните витамини:

Витамин А

Този витамин заема специално място в съвременната козметика. Това е нормализиращ витамин, който въздейства на всички живи клетки на кожата, като я прави по-еластична и мека. Също така подобрява структурата й и я предпазва от стареене. Учените са открили вещества, които имат ефект върху кожата, подобен на витамин А.

Синтетичните и естествени съединения, които действат подобно на ретинола, се наричат ​​ретиноиди и се използват за лечение на различни състояния, включително кожни проблеми. Използването на ретиноиди насърчава изтъняването на роговия слой и по-бързото обновяване на епидермиса: той контролира пигментацията, нормализира действието на мастните жлези и спомага за възстановяването на дермалната матрица. Тези свойства на ретиноидите са безценни и се използват в козметиката против стареене и акне. Наличието на козметични продукти с ретиноиди е доста широко и разнообразно (кремове и лосиони за лице, продукти за заздравяване на нокти и други).

Витамин Е

Витамин Е е на второ място по отношение на ползите за здравето за нашата кожа. Той е незаменим в борбата срещу стареенето, тъй като задържа естествената влага, подхранва и изглажда бръчките, предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, поддържа целостта на структурата и насърчава заздравяването на рани и белези.

Витамин С

Това е един от най-важните витамини, който подобрява съдовата еластичност, стимулира синтеза на колаген, предотвратява образуването на канцерогени, регенерира кожата, активира микроциркулацията на кръвта, осигурява фотозащита, избелва и предпазва от вредни ефекти. В същото време укрепва тъканите, придава еластичност на кожата и косата, има противовъзпалително и антиалергично действие, повишава имунитета и предотвратява стареенето.

Витамин К

В последно време витамин К се използва все повече в козметиката, тъй като се грижи за постоянна концентрация на протромбин (вещество, осигуряващо съсирването на кръвта).

Използването на качествени козметични продукти за кожа, обаче, не винаги е достатъчно. За по-голям ефект, витамините трябва да се приемат и под формата на хранителни добавки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама
Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама