Дрескодът има значение


Дрескодът има значение
Снимка: iStock/Guliver

Поговорката "По дрехите посрещат, по ума изпращат" съществува открай време и това не е без причина. Облеклото, прическата и нивото на поддържаност са първите фактори, които "говорят" за нас още преди да сме успели да изречем името си и да протегнем ръка. Отношението на един човек към дрехите му показва много за отношението му към самия себе си. Ето защо темата за дрескода при специални събития не е преставала да бъде актуална. Макар често да се говори за специфичните видове дрескод, които могат да присъстват в поканата за събитие, нека да припомним по-важните накратко.

Casual – комфортни, удобни дрехи. Позволени са дънки, маратонки и всичко, с което бихте се чувствали удобно (е, без анцуг и пижама :))

Smart casual – една идея по-елегантно от casual. Дънките отново са възможни, но например гарнирани с елегантно сако и/или обувки на висок ток.

Business casual – тук вече думата casual би ни подлъгала. В повечето големи компании това е дрескодът за всеки ден. За дамите може да включва костюм с по-свободна блуза, а мъжете могат да си позволят риза и панталон, без задължително да са с костюм.

Business formal – това е полуформалният бизнес дрескод за дневни събития, например професионални конференции. Мъжете могат да облекат и светъл костюм, а изискването към дамите е делова рокля или костюм.

Cocktail – коктейлният дрескод включва елегантна рокля над коляното за дамите (но разчупена и подходяща за танци), а за господата – тъмен костюм с вратовръзка.

Black tie – най-ясният дрескод. Смокинг за мъжете и дълга до земята рокля за жените. Друга разновидност на същия дрескод е Black tie optional, който дава малко повече свобода – мъжете могат да заменят смокинга с тъмен костюм с папийонка, а нежният пол да облече и рокля до коляното, която при всички положения трябва да е изискана.

Това са най-основните видове дрескод, които можете да видите в покана за събитие. Как стои въпросът обаче с поканите за неформални събития, в които все пак фигурира дрескод? Задължително ли е да го спазите? Нашият съвет е все пак да допринесете към празничната обстановка, като това включва и облеклото. Например: ако ваша близка приятелка се жени и държи шаферките да са в наситени, силни, дълбоки цветове. Или ако ви канят на парти "Дъга", в което всеки трябва да е облечен от глава до пети в един и същи цвят – внесете си допълнителна емоция, като се координирате с другите гости. Или ако сте канени на парти с чисто черен дрескод, един от най-лесните – спазете го. Това ще допринесе допълнително за специалното ви настроение.

Парти за запознанства HOLLYWOOD с такъв дрескод ще има още този петък, 13 април. Организирано e от Club R. Ако желаете да покажете стил, за се забавлявате и да се запознавате с нови хора, запишете се от тук… и спазете дрескода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама