Нели Месерджиева, ръководител „Акционен мениджмънт и главен експерт по текстил“ в Лидл България за иновативната технология Archroma


Нели Месерджиева, ръководител „Акционен мениджмънт и главен експерт по текстил“ в Лидл България за иновативната технология Archroma
Снимка: Lidl

Възможно ли е при боядисването на дънки да постигнеш 92% по-малък разход на вода и до 30% по-малък разход на енергия? Не само е възможно, но при най-новия ни модел дънки Esmara/Livergy това е напълно реално благодарение на иновативната технология Archroma. Какво точно представлява тя? Може ли да се прилага и върху други дрехи и какво ново да очакваме в нехранителния ни асортимент? Разказва Нели Месерджиева, ръководител „Акционен мениджмънт“, а ти не забравяй, че същите тези дънки може да откриеш от утре във всички наши магазини.

Разкажи ни малко повече за технологията Archroma – как реално се случва боядисване, за да се постигне толкова устойчиво използване на вода и енергия?

Archroma е резултат от синергията между екология, технология и мода. Едва ли има човек, който в гардероба си да няма поне един чифт дънки – денимът е винаги актуален. В световен мащаб, както знаем, с населението се увеличава и потреблението, както и производството, заедно с всички негови негативни последици за околната среда. Годишното производство на дънки в световен мащаб надхвърля два милиарда през 2011 година и от тогава досега продължава да прогресира  със средно 2,33% годишно.  За производството на 2 милиарда дънки са необходими 40 милиона m³ вода. Основният оцветител на дънковия плат деним е индиго, като при боядисването се използват химикали за фиксиране, питейна вода и електричество. Технологията за боядисване Archroma е иновативна и позволява драстично намаляване на използваната при оцветяването вода – до  92%, и на енергия – до 30% по-малко. Багрилното вещество е иновативно, за разлика от класическия  оцветител индиго, технологията и патентованият фиксатор на цвета също са иновативни, благодарение на което и самият процес на оцветяване става много по-бързо, следователно оттук идва и драстичното намаляване на използваната енергия. Не на последно място – химикалите, използвани при Archroma технологията, са щадящи околната среда и дори памучната материя, която се губи при нормално оцветяване като фира, е драстично по-малко.

Този метод дава ли гаранция, че след няколко изпирания цветовете няма да избелеят по-лесно и бързо?

Много повече – устойчивостта на цветовете е още по-добра, отколкото при обикновената технология на оцветяване, тъй като при Archroma самите памучни влакна се боядисват, докато при конвенционалното оцветяване боята е върху повърхността на плата и избледнява все повече и повече след всяко следващо пране.

Тази технология само при дънки ли може да се прилага? Може ли да се прилага и при други дрехи?

Технологията е замислена и разработена конкретно и само за боядисване на дънки.

Да очакваме ли още NF продукти в Lidl, произведени по тази технология?

Да, следващите ни дънки Archroma ще се предлагат догодина, отново през пролетта и вече сме се погрижили за тяхната поръчка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички