Йога – разбери как да бъдеш щастлив


Йога – разбери как да бъдеш щастлив
Снимка: Ащанга йога шала

Потърси и намери сам щастието си, но без да ограничаваш другите. А щастието е липса на страдание. Само когато умът ни е спокоен може да се наслаждаваме напълно на живота. Това е основният смисъл на йога, казано с думи, които да бъдат разбрани от обременените ни с модели на "правилно" и "грешно" мозъци. Толкова разбра моят претоварен от проблеми ум (разбира се, моите си проблеми, най-важните на света) от разказа на Красен (Стоянов) и Цвета (Кънчева) – учители по метода "майсор" на Ащанга виняса йога в "Ashtanga yoga shala".

В началото разговорът с Красен и Цвета ми е някак чужд. Мислите ми блуждаят, защото йога ми е нещо непознато, нещо далечно. Но обяснението, че чрез Ащанга виняса йога мога да потърся и намеря щастието за себе си, което почти всеки от нас е изгубил в ежедневието си, привлича вниманието ми.

Ащанга йога е системата, която ни е нужна да достигнем до прозрението какво ни трябва, за да сме щастливи. На санскрит думата "йога" означава "съединяване" - единението между ум, тяло и дух. Всъщност трите основни елемента нужни за щастлив живот са: правилно физическо движение, защото човешкото тяло е направено да се движи, правилно хранене и покой в главата и Ащанга виняса обхваща и трите елемента. Виняса пък означава единение между дъха и движението. Целият смисъл на йога е да се научиш как да се наслаждаваш на живота, как да се спасиш от страданието, категоричен е Красен. Физическото т.е. асаните (формите на йога) са само инструмент, метод, който да помогне на всеки да намери как да се наслаждава. Подобно е на древногръцката философия – здрав дух в здраво тяло. Йога се фокусира върху усещанията на твоето тяло, посочва Красен. Йога те учи да усещаш своето тяло, да чуваш какво ти казва тялото, а голяма част от спортовете ни учат как да експлоатираме телата си – за да бягат по-бързо, за да вдигат повече, за да скачат по-далеч. Учим се да чуваме вътрешната интуитивна природна интелигентност на тялото си. Тялото знае най-добре. Хората уж сме най-интелигентни на планетата, но сме единственият вид, който не знае какво да яде, не знае колко да яде, не знае кога да яде, не знае какво го прави щастлив – нищо не знае. Защо – загубили сме връзката с интуитивната си интелигентност, загубили сме връзката с телата си, любопитството към живота и живеем машинално, констатира Красен.

Снимка: Ащанга йога шала

Има ли парадокс в йога – щастието на един да е нещастие за друг т.е. всяко действие да води до равно по сила противодействие? Щастието не е действие, за да изисква противодействие. Щастието е покой, мир, съзерцание, хармония. Цвета ме запознава с "моралния кодекс" на Ащанга йога. Той е прост на ниво първите две стъпки – яма и нияма. Яма са принципите, които хармонизират взаимодействието с другите т.е. това са социалните ни отношения с хората и спомагат за балансиране на емоциите ни. Нияма по същество обхваща принципите на вътрешната ни дисциплина. Всички тези принципи целят успокояването на ума. Например ако излъжеш ума спира да е спокоен, започват непрестанни мисловни вълни в посока лъжата, ще те хванат ли, може ли някой и теб да излъже така. Когато умът е неспокоен се появява стресът и страданието. Йогите са достигнали до прозрението, че не можеш да си щастлив, ако хората около теб са нещастни. Нещо като десетте божи заповеди, но с една основна разлика – ако не следваме тези принципи, вредим на себе си, обременяваме се с тревоги и проблеми т.е. отдалечаваме се от целта, от постигането на щастие, от това да се наслаждаваме на живота.

Относно метода "майсор", Красен и Цвета твърдят, че в България той не е познат, защото в страната ни не са идвали учители, които да го преподават. Самият Красен го е изучавал в Индия. Учител по "Ащанга Виняса Майсор" не се става лесно. Нужна е многогодишна ежедневна практика с учител познаващ метода, а такива в света са около 400 човека. Именно затова Ащанга йога шала е единственото място в България, където може да практикувате този метод.

Майсор е метод на изучаване на йога, който залага на твоето "аз", на сетива, насочени към теб. В този метод не си воден от учител, който да стои пред теб и да ти казва какво да правиш. В Майсор класа ученикът практикува в своето темпо и ритъм под наблюдението на учител, който единствено показва как можеш да потърсиш силата на сетивата и тялото си. А не да се осланяш на модели, които ни дават други хора, родители, приятели, общество – типичното мислене за западната цивилизация. Майсор класът предоставя свободата да дойдете на практика когато пожелаете; можете да започнете практиката си по всяко време в рамките на сесията, която обикновено е три часа, но личната ви практика продължавате толкова, колкото вие желаете.

В "Ащанга йога" има шест серии. Начинаещите започват от първа серия, която се състои от около 25 пози. Някои преминават към втора серия. Много малко хора продължават към трета. Казват, че шеста серия изисква толкова добро владеене на тялото, че може да спреш и след това да рестартираш собственото си сърце. Едва ли можем да мечтаем за това – но пък защо да не тръгнем по пътя, който може да ни отведе там, където страданието е просто дума, а щастието е естествено състояние? Опитайте да разберете какво ви прави щастливи – в "Ащанга йога шала", на ул. "Цар Асен I" 20, ет.3, София.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама