Какво се случва с тялото ви, когато започнете да тренирате редовно


Какво се случва с тялото ви, когато започнете да тренирате редовно
Снимка: iStock/Guliver

Да тренираме не е толкова трудно, колкото изглежда. Всъщност изследвания са показали, че 30 минути на ден са достатъчни, за да сте здрави и във форма.

Предлагаме ви да видите какво може да очаквате от тялото си, когато най-после започнете редовно да спортувате.

По време на тренировка

Метаболизмът се увеличава; повишава се вискозитетът на кръвта; потокът кислород се увеличава (от 8 литра, когато сте в покой) на 100 литра в минута; повишенeто квъвообръщение позволява на тялото да взима повече кислород и хранителни вещества от кръвта.

Точно след тренировка

Тялото ви започва да разгражда протеини и въглехидрати 4 пъти по-бързо, затова започвате да губите тегло по-бързо; мозъкът ви започва да освобождава ендорфин, което подобрява настроението ви.

Няколко часа след тренировка

Ставате по-уверени, тъй като започвате повече да харесвате образа в огледалото си; нормализира се кръвното ви налягане; започвате да спите по-добре.

След няколко седмици на редовни тренировки

Увеличава се капацитетът на белите дробове; вашето сърце и кръвоносни съдове започват да работят по-добре; ставате по-издръжливи; нивото на кръвни хемоглобин се подобрява: количеството червени кръвни телца на кубичен мелиметър се увеличава от 5 милиона на 6 милиона; имунната ви система става по-силна - нивото на лимфоцити в кръвта се увеличава; кръвта регулира нивата на захарта и на други вещества по-лесно; тялото задържа по-малко мазнини.

След няколко месеца редовни тренировки

Ставате по-малко склонни към стрес и е по-малко вероятно да изпитвате депресия и рязка промяна в настроението; увеличава се преносът на кислород към мускулите; подобряването на кординацията на движенията помага да засилите нервната си система; oпорно-двигателната система на тялото се подобрява: мускулите ви стават по-силни, а костите по-плътни.

След няколко години редовни тренировки

По-здрави сте и изглеждате по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама