Тренирайте аеробика за дълголетие


Тренирайте аеробика за дълголетие
Снимка: iStock/Guliver

Всички видове аеробни спортове влияят по-добре на човешкото здраве, отколкото останалите видове упражнения. До този извод са стигнали учени, публикували своята статия в списанието European Heart Journal.

През последните години учените започнаха активно да се интересуват как различните видове физически натоварвания влияят не само на мускулите и човешкия метаболизъм, но и на продължителността на живота и неговото качество в преклонна възраст.

Например, преди няколко години белгийски учени откриха, че много форми на спорт забавят стареенето и подмладяват човешките клетки, принуждавайки ги да произвеждат протеини, отговарящи за "ремонтирането" на теломерите – окончанията на хромозомите. По-късно техни австралийски колеги анализираха кои видове спорт увеличават продължителността на живота на възрастните британци. Подобни свойства притежават тенисът, аеробиката и карането на колело, докато футболът и бягането почти не влияят на дълголетието.

"Всички лекари препоръчват да се занимаваме със спорт, но никой не е направил проверка как той реално влияе на дълголетието на хората", заяви Улрих Лауфс от Лайпцигския университет.

Анализирайки резултатите от предишни опити, той и неговите колеги са обърнали внимание на любопитна закономерност – всички видове упражнения, които са били най-полезни за организма, спадат към така наречените тренировки за издържливост, укрепващи работата на сърцето и помагащи на мускулите по-ефективно да използват кислорода.

Те са събрали група от почти 300 доброволци, които са се съгласили коренно да променят своя начин на живот. Учените са им "предписали" различни видове упражнения и в течение на половин година са следели как се променят техните теломери.

Част от доброволците са се занимавали с леки форми на аеробика, други са редували тежки леки натоварвания, въртейки педалите на велосипеда или гребейки. Третата група е работила с тренажори, предназначени за повишаване на максималната сила.

Едва половината доброволци не са се отказали и са спазвали режима до края на опитите. Именно те са помогнали на учените да докажат, че промените в дължината на теломера наистина зависят от типа натоварване.

Оказва се, че активността на протеините, които ги защитават от разрушение, е нараснала два-три пъти при доброволците, занимаващи се с бягане, аеробика, гребане, но не се е променила при любителите на тежката атлетика. Това означава, че клетките на спортистите, занимаващи се с лека атлетика или аеробика, остаряват по-бавно, отколкото организмът на любителите на щангите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама