4 храни, които водят до подут корем

  • 4 храни, които водят до подут корем
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 25.09.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Понякога подуването на корема може да се проследи съвсем лесно, например след вечеря и няколко питиета с приятелки или пък след обилен семеен обяд. Но е факт, че преяждането не е единственият начин да се сдобиете с тази "екстра". Както се казва "една и съща храна може да е лекарство за едни и отрова за други". Ето и кои са храните, които водят най-често до подуване на корема и трябва да се консумират "по-стратегически."

Чесън

Чесънът, колкото и да е полезен, трудно се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Точно заради ниската си абсорбация, ароматният зеленчук оставя вода и сокове в червата, които ферментират с помощта на намиращите се там бактерии. 

Пуканки

Сигурно и на вас ви се е случвало след кино да се чувствате така, сякаш сте изяли 3 огромни телешки пържоли. Е, разковничето за тази тежест е в пуканките и по-конкретно в техния "фалшив" обем. Оказва се, че количеството пуканки, отговарящо на една порция, е 4 средно пълни шепи, а всичко над това води единствено до подут корем и газове.

Прясно мляко

Колкото и да е полезно за костите, прясното мляко определено не е сред първите приятели на стомаха ви. Дори маслото и сметаната са по-предпочитани варианти, макар да са далеч по-калорични.  Причината за това се крие не само в лактозата (която също е предпоставка за подуване), а в казеинът. Най-общо казано това е млечният белтък,  а у човека липсват биологични механизми за пълноценно разграждане на млечен белтък от чужд биологичен вид. 

Кафе

Дори да пиете кафето си чисто, това съвсем не е гаранция, че коремът ви ще остане плосък през деня. Заради високата си киселинност то може да раздразни перисталтиката.

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.