4 вредни неща, които правите всеки уикенд


4 вредни неща, които правите всеки уикенд
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сигурно много от вас са истински професионалисти, що се отнася до здравословния начин на живот. Ставате рано, закусвате плодове, бързате за работа, хапвате някоя лека салата с колегите за обяд, а след края на работния ден успявате да намерите време за фитнес или дълга разходка из града... Да, всичко това звучи чудесно, но би било наистина жалко, ако важи само за периода между понеделник и петък. Днес ще ви представим 4-те грешки, които всички правим през почивните дни и които разбиват на пух и прах здравословния начин на живот.

Отдавате се на алкохолни страсти

Няма нищо лошо в това да разпуснете в петък вечер с едно мохито или чаша бяло вино, споделени в приятна компания. Но когато питиетата станат 3 или 4, организмът ви откровено се чуди какво се случва. Клетките започват да се обезводняват, а черният дроб работи на пълни обороти, за да успее да се пребори с вашето „добро настроение“. Ето защо е къде-къде по-разумно да пиете по една чаша бяло вино 2 или 3 пъти седмично от колкото веднъж, но в по-големи количества.

Спите до много късно

Че кой не обича да си поспива до късно през почивните дни? В интерес на истината, всички проучвания доказват, че спането след 10 часа сутринта е вредно, особено ако през останалите дни от седмицата се будите в 7. В науката това явление се нарича „социална часова разлика“ и се характеризира със силен стрес върху психическото и физическото здраве на човек.

Наваксвате със служебни ангажименти

Има причина почивните дни да са наречени именно „почивни“, при това доста основателна! Постоянната заетост, дори чисто психическа, поставя тялото ви в стресова ситуация. Затова е хубаво да се опитате да се откъснете от стреса поне за няколко часа, но качествено. Излезте в планината, изпийте едно кафе с приятели или се поразходете някъде – със сигурност ще ви се отрази добре.

Претоварвате се във фитнес залата

Професионалните треньори и диетолози имат специален термин за хората, спортуващи най-активно през почивните дни - „уикенд воини“. Всъщност, най-хубавият подарък, който можете да направите на тялото си през този период от седмицата, е да го натоварите съвсем леко и по възможност „на открит терен“. Не допускайте грешката да намирате десетки оправдания да не тренирате през седмицата, а след това да се реванширате. По този начин мускулите ви ще се подуят, натежат и най-вероятно ще ви болят поне до вторник.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама