5 добри причини да оцветяваме и като възрастни


5 добри причини да оцветяваме и като възрастни
Снимка: iStock/Guliver

Оцветяването се счита за алтернативна форма на терапия и все повече се използва от редица психотерапевти. Ползите от оцветяването могат да бъдат огромни, защото изключвате света, съсредоточавайки се върху творчеството си. Ето как това хоби може да окаже положителен ефект върху целия ви живот!

1. Намаля нивата на стрес и тревожност

Оцветяването на геометрични шарки и мандали успокоява постоянната тревожност според различни проучвания. Когато се съсредоточим върху прости задачи, мозъкът ни се отпуска и нивата на тревожност рязко спадат. Методът действа доста добре и при „бърнаут” случаи.

ЦВЕТНА ПСИХОЛОГИЯ: КАК ДА Я ИЗПОЛЗВАМЕ И ЗА КАКВО?

2. Подобрява мозъчната функция

Оцветяването реално е като тренировка за ума, тъй като изисква използването и на двете страни на мозъка ви - творческото и логичното полукълбо.

3. Засилва способността за фокусиране

Да седнем и да се концентрираме върху модела пред себе си без постоянното разсейване от мобилни телефони и социални медии означава, че трябва да се съсредоточим. Всъщност, ако имате „наболял” проблем, чието решение не можете да вземете, специалистите препоръчват да седнете и да оцветите няколко страници, защото това насочва мислите „извън кутията”.

4. Действа като медитация

Оцветяването може да ви пренесе в настоящето и да ви помогне да забавите ума си, точно като медитация. Това ще окаже ефект и върху съня, и върху паметта ви.

ПОЛЗИТЕ ОТ РЕДОВНАТА МЕДИТАЦИЯ

5. Бори негативните мисли

Вместо да оставяте отрицателния вътрешен диалог да поеме контрол върху деня ви, опитайте да го оставите да почива, като се занимавате с изкуство. Повечето психотерапевти използват оцветяването на мандали като лечение срещу депресия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама