5 ежедневни навика, които са по-вредни от пушенето


5 ежедневни навика, които са по-вредни от пушенето
Снимка: Thinsktock/Guliver

Мислите си, че пушенето е най-лошото нещо, което можете да причините на организма си? Най-вероятно сте прави. Но нека това не ви успокоява, че живеете здравословно. Всъщност, съществуват редица вредни навици, които са точно толкова вредни, колкото и тютюнопушенето. Ето кои са те.

Прекарвате деня си в седнало положение

Дори да сте много редовни във фитнес залата, ако прекарвате целия си ден седнали, то това не е никак добре. Независимо дали става въпрос за в офиса, или в колата, продължителното седене може да доведе до най-различни здравословни проблеми. Различни проучвания, направени в Онкологичния център в Канада, са доказали, че ракът на простата и дебелото черво има пряка връзка с ежедневното обездвижване.

Това, което трябва да направите, за да промените ситуацията, няма да ви коства много усилия. Учените съветват на всеки 45 минути седене да си правите кратки разходки – за чаша вода, до тоалетната или просто станете и се раздвижете на място.

Консумирате твърде много месо и сирене

Да, никой не може да оспори факта, че консумацията на животински протеини има своите плюсове, но не и когато се превърне в неразделна част от менюто ви. Ако всяко ваше хранене съдържа месо, сирене или кашкавал, това не само, че не е полезно, но може и да ви навреди в дългосрочен план. Истината е, че животинските протеини са богати на IGF-1 хормон, който насърчава растежа на раковите клетки и забавя метаболизма. Опитайте се да консумирате повече плодове, зеленчуци, варива и ядки.

Готвите с природен газ

Средно 28% от домакинствата в световен мащаб готвят на готварска печка на газ. Може би голяма част от вас не вижда нищо притеснително в този факт, но всеки път, когато приготвяте вкусно ядене за семейството си на подобна печка, вие произвеждате и истински „химичен коктейл“ - въглероден оксид, азотен диксид и формалдехид. Всъщност, точно тази комбинация се съдържа и в дима от цигари, така че можете да си представите колко полезни съставки ще се съдържат в топлата ви, домашно приготвена вечеря.

Готвите с грешната мазнина

Дори да разчитате на помощта на електрическата готварска печка за приготвяне на различни ястия, трябва да сте наясно и с вредите от употребата на соева мазнина, която най-често се употребява във веригите за бързо хранене и ресторантите. При пържене, това растително масло освобождава прахови частици, алдехиди и полициклични ароматни въглеводороди. От друга страна, зехтинът също не се препоръчва при пържене и готвене на висока температура. Най-добре заложете на него при правенето на различни салати.

Не предпазвате кожата си от слънцето

Излагането на пряка слънчева светлина без небходимата защита е доста по-вредно от тютюнопушенето. Положението обаче става наистина опасно, ако решите да се възползвате от уредите за придобиване на тен - така популярните солариуми. И докато в слънчевите лъчи поне се съдържа витамин D, то при солариумите си набавяте единствено ултравиолетово облъчване, най-честият причинител на рак на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама