5 храни със захар, които децата трябва да избягват


5 храни със захар, които децата трябва да избягват
Снимка: iStock/Guliver

Какво обичат най-много да ядат децата? Безспорно отговорът е сладки неща. Но, както повечето от вас знаят, захарта определено не е най-полезното нещо за подрастващите, тъй като води до здравословни проблеми, сред които кариеси и затлъстяване. Много родители дават на децата си храни, за които смятат, че са полезни, а те всъщност са пълни със захар и трябва да се избягват.

1. Сокчета

Когато първите съставки са захар, плодов концентрат и високофруктозен царевичен сироп, е най-добре да не ги давате на малчуганите си. Ако им се пие нещо различно от вода или мляко, най-добре е да заложите на прясно изцедени сокове. 

2. Портокалов сок

Прясно изцеденият портокалов сок не е толкова вреден, както тези в кутия, но все още съдържа много захар. Не прекалявайте с него или го разреждайте с вода (това също така ще помогне да се предотврати вредата върху зъбния емайл).

3. Подсладено кисело мляко

Не е изненада, че киселите млека с вкус на банан и ягода имат прекалено много захар, тъй като повечето от тях не съдържат истински плодове, а само подсладители и аромати. Най-добре е вие да им направите плодово мляко, като използвате само качествени продукти.

4. Повечето зърнени закуски

Повечето от тях нямат хранителна стойност, много празни калории и тонове захар. Вместо това ги заменете с овесени ядки с плодове или мед.

5. Плодови барчета/десерти/бонбони

Много производители твърдят, че те са направени с истински плодове, но не споменават, че минималното количество плодове са засенчени от захар, консерванти и други вредни вещества. Вместо това дайте на децата си истински сушени плодове.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама