5 причини редовно да ядем гъби


5 причини редовно да ядем гъби
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта чука на вратата ни, а до желаните летни тела остават едва няколко месеца. Изтощителните и лишаващи организма ни от полезни вещества диети са до болка познати и практикувани, често без дълготраен резултат.

Омръзнало ни е от безвкусно месо и зеленчуци, искаме да разнообразим менюто си с нещо вкусно и полезно. Ето 5 любопитни факта за гъбите, които освен здравословни, могат да ни помогнат в борбата с килограмите.

1. Те имат уникален ароматен профил

Благодарение на някои химикали като глутамат и гуанилат, гъбите предпоставят по-ограничената консумация на сол. Освен това са заместител на месото, така че тук вегетарианците ще са доволни.

2. Те са източник на витамин D

Основният източник на този витамин естествено е слънчевата светлина, но той се намира и в някои храни. Гъбите съдържат малки количества на витамин D.

3. Подпомогат редуцирането на теглото

Гъбите се смятат за храна с ниско енергийна плътност, което означава, че са ниско калорийни. Изключително подходящи, като част от хранителен режим.

4. Те са добър източник на витамини от групата В, които са от съществено значение за нервната ни система

Витамините от тази група благоприятстват за производството на червени кръвни клетки, подпомагат храносмилателната система и са от ключово значение за растежа.

5. Регулират холестерола

Гъбите съдържат вид влакна, наречени бета-глюкан. Смята се, че бета-глюкани играят роля в метаболизма на мазнините и помагат на по-ниското общо съдържание на холестерол в кръвта.

Източник: foodpanda

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама