6 причини да ядем Гхи


6 причини да ядем Гхи
Снимка: iStock/Guliver

Гхи, още познато като пречистено масло, се прави, като се остави маслото да ври, след което се отстранява мазнината, оставяйки протеините (казеин и суроватка) и твърдите вещества на млякото.

Гхи се използва предимно в индийската кухня, но все повече навлиза и в нашето меню. Ето и 6 причини да го консумирате по-често.

1. Гхи има висока точка на горене

Гхи не се разпада на свободни радикали, както останалите масла. Свободните радикали са потенциално опасни за нашето здраве и когато те достигнат над своята точка на горене, резултатите могат да са неприятни за нашата дихателна система.

2. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Гхи съдържа голямо количество спрегната линолова киселина. Тази мастна киселина защитава тялото от канцерогени, артериална плака и диабет. Изследователи казват, че гхи може да се използва за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

3. Може да ви помогне да отслабнете

Гхи съдържа линолова киселина (CLA), която помага в отслабването. Също така ускорява метаболитните процеси в организма, подобрява храносмилането и спомага изчистването на организма от токсични натрупвания.

4. Подобрява храносмилането

Гхи е богато на маслена киселина. Бактерията в червата превръща влакната в маслена киселина и след това те се използват за поддържане на стените на червата. Маслената киселина от своя страна намалява възпалителните състояния и помага при възстановяването на стената на лигавицата.

5. Намалява холестерола

Проучвания са показали, че гхи може да намали холестерила както в серума (компонент на кръвта), така и в червата. Това се осъществява чрез задействане на повишена секреция на жлъчните липиди.

6. Може да направи кожата ви по-хубава

Гхи пречиства кожата и добавя блясък. Всъщност, действа като естествен овлажнител, когато се използва редовно. Също така облекчава изгаряния, а също така помага за лечение на белези.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама