7 ефикасни метода да предотвратите появата на гъбички


7 ефикасни метода да предотвратите появата на гъбички
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно всяка жена страда от вагинални гъбички поне веднъж в живота си. И макар че няма шанс да гарантираме, че никога повече няма да ги хванем, все пак има няколко неща, които може да направим, за да предотвратим появата им.

Яжте по-малко захар

Факт: Гъбичките се размножават повече, когато консумираме захар. Глюкозата в сладките храни окуражава гъбичките да растат и да се закрепват към вагиналните клетки. Затова ограничете консумацията на захар или пък опитайте диетата Кандида, при която не се ядат определени плодове (като банани), зърнени и подсладители.

Опитайте по-алкална диета

Плодове, зеленчуци, органична соя, тофу и някои ядки, семена и бобови растения са алкални храни, които помагат да балансирате вашето вътрешно PH. Киселото мляко и други пробиотични храни като кисело зеле и кимчи също регулират добрите бактерии, които защитават срещу растеж на кандида. Всички те съдържат живи култури на Лактобацилиус ацидофилус, естествен приятел на бактериите, който може да способства за предотвратяване на гъбични инфекции.

Веднага сменяйте потното си спортно облекло

Всяка влажна среда е идеално място за развитие на гъбична инфекция. Колкото повече стоите в потните си дрехи, толкова по-голям е шансът да предоставите дом за нежелани гости. Затова, след като приключите с тренировката, свалете веднага влажните си дрехи и се изкъпете.

Носете правилното бельо

Не казваме, че трябва да носите бабешко бельо, но изберете такова, което е памучно или с високо съдържание на памук, тъй като той абсорбира влагата по-добре от синтетичните материи и ще поддържа суха среда. Избягвайте продължителното носене на превръзки и помислете отново за прашките - те могат да причинят микроскопични разкъсвания, които биха могли да създадат среда развитие на инфекция.

Намалете нивата на стреса

Това не е първият път, когато чуваме, че стресът е в основата на всяко зло. Когато отделяте време да релаксирате, това помага на имунната ви система да бъде в добра форма и да предпазва появата на всякакви инфекции, включително и вагинални.

Избягвайте ароматизирани тампони

Дори не помисляйте за тях. Ароматизираните тампони съдържат химикали и парфюми, който нарушават натуралния баланс на добрите бактерии и другите микроорганизми. Затова търсете неароматизирани продукти за женска интимна грижа, ако искате да избегнете гъбички.

Спете повече

Вашето тяло има нужда от достатъчно количество сън, за да си върши работата. Спането на 8 часа може да ви помогне да държите киселините нива във вагината стабилни, което ще ви помогне да предотвратите появата на гъбички.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама