7 неща, които се случват с тялото ни след 40


7 неща, които се случват с тялото ни след 40
Снимка: iStock/Guliver

Страхът от остаряване е един от най-разпространените. Психолозите смятат, че е добре, ако имате опасения, свързани с напредването на годините, стига да можете сами да се преборите, осъзнавайки всички предимства и недостатъци. Днес ще ви запознаем с промените, които се случват в тялото ни след 40 – както негативни, така и позитивни.

Косата оредява

Този проблем се проявява най-вече при мъжете – те често губят гъстата си коса още преди да навършат 30 години, а 53% от мъжете са плешиви след навършването на 40. Жените също губят част от косата си, но по-бавно. Да, това е неприятно, но има и друго предимство – и останалите косми по тялото спират растеж.

Появява се лактозна непоносимост

Някои хора не могат да усвояват млечни продукти още от ранно детство, а други развиват тази непоносимост по-късно. Лактозната непоносимост обикновено се проявява на възраст над 40 години, когато нивото на лактазния ензим намалява. В резултат на това млякото не може да бъде усвоено и причинява проблеми с дебелото черво.

Зъбите стават по-малко чувствителни

Ако страдате от чувствителност на зъбите, този проблем може да изчезне, когато годините напреднат. Това се случва заради дентина - тъкан, която расте с течение на времето и заради която чувствителността намалява.

Метаболизмът се забавя

Ако на 40 години ядете същата храна, с която сте се хранили и на 20-годишна възраст, ще качите килограми наистина много бързо. Това се дължи на факта, че след тази възраст метаболизмът намаля темпове и губим мускулна маса по-бързо. Д-р Кетрин Болинг казва, че една жена средно качва около 15 килограма на възраст между 40 и 55 години.

Ставаме по-привлекателни и уверени в себе си

Психолозите твърдят, че жените стават по-уверени в себе си чак след 40 години. Този факт им помага да си обръщат повече внимание, да не се притесняват за дребни неща, да са финансово независими и да са наистина щастливи.

Имунната система става по-силна

До 40-годишна възраст всички хора вече са боледували от най-различни вируси. В резултат на това, имунната ни система става по-силна и ние се разболяваме по-рядко. Ако си гарантирате достатъчно време, прекарано на чист въздух, свеждате до минимум вероятността да "лепнете" настинка.

Вкусовите рецептори се променят

Когато се раждаме, имаме около 9000 рецептора за вкус. С течение на времето количеството на тези рецептори намалява и започваме да губим известно вкусово усещане, обикновено започвайки със солени и сладки вкусове, последвани от горчиви и кисели. Между другото, тези промени се появяват при жените по-рано, отколкото при мъжете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама