Ако имате сини очи, те всъщност са кафяви


Ако имате сини очи, те всъщност са кафяви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Оказва се, че всички - сериозно, всички - имат "кафяви" очи. Това се дължи на меланина, според д-р. Гари Хейтинг, лицензиран оптометрист и главен редактор на All About Vision. Сигурно знаете, че меланинът определя цвета на нашата коса и кожа, но миниатюрни клетки меланин, наречени меланоцити, са открити също в ириса.

"Всеки има меланин в ириса си и количеството определя цвета на окото им", каза той пред CNN.

Ето и интересното: Има само един "нюанс" меланин и той е кафяв, според Хейтинг. Колкото повече меланоцити имате в ириса си, толкова по-тъмни са очите ви. Светлината също играе фактор: Меланинът абсорбира светлината, затова колкото повече меланин има, толкова по-малко светлина се поглъща. Хората с кафяви очи имат повече маланин, по-малко светлина.

Обратното е истина за хората със "сини" очи. Тези с по-малко количество меланоцити не могат да абсорбират толкова много светлина, затова тя се отразява обратно от окото. Това се нарича разсейване. И когато светлината е разсеена, тя се отразява обратно на по-къси вълни. На цветния спектър, по-късите вълни кореспондират с цвета, както се досещате, синьо.

Що се отнася до хората със зелени и пъстри очи - вие нито имате прекалено много меланин, нито прекалено малко - по средата сте. Някой казвал ли ви е, че очите ви сякаш си променят цвета? Това е така, защото вашият цвят е много по-реагиращ на светлинната среда. Очите ви най-вероятно изглеждат различно, когато навън е слънчево или пък мразно.

Всичко това обяснява защо очите на повечето бебета са сини веднага след раждане - техният меланин все още се формира и може да потъмнее в течение на времето. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама