Безглутеновата диета е вредна за здравите хора


Безглутеновата диета е вредна за здравите хора
Снимка: iStock/Guliver

Избягването на пшеницата, ечемика и ръжта като част от вярването, че безглутеновата диета е полезна, може да се окаже по-скоро вредно, смятат американски специалисти по хранене и медицински експерти.

Отделен е случаят на хората с целиакия (автоимунно заболяване, при което имунната система напада собствените клетки на тялото) - болест, която засяга 1% от населението, и при която глутенът предизвиква реакция в стомашно-чревния тракт, пречеща на усвояването на хранителни вещества, причинявайки болезнени симптоми, включително гадене, подуване и диария. За тях глутенът действително е пагубен и такива хора трябва да спазват безглутенова диета доживот.

Безглутеновото хранене обаче стана изключително популярно сред здрави хора, които не страдат от целиакия, тъй като те смятат, че то е здравословно. Така миналата година например световните продажби на безглутенови продукти бележат ръст от 12,6%, на фона на едва 4-процентното увеличение при пакетираните храни.

Експертите обаче са категорични, че консумацията на глутен не увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, а изключването на протеина от менюто може силно да намали приема на полезните пълнозърнести храни.

Екип от 13 учени от различни институции, включително Харвард и Колумбийския университет, е стигнал до единодушното заключение, че безглутеновите диети не са препоръчителни за здрави хора.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК!

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама