Докосването на любимия намалява болката


Докосването на любимия  намалява болката
Снимка: iStock/Guliver

Когато хората са романтично настроени и изпитват любов един към друг, те се държат за ръце. Този жест на любов и близост има и своето научно обяснение. Учени от Университета в Баулдър, Колорадо, са установили, че това може да намали болка и да синхронизира мозъчната активност.

Ръководителят на изследването Пол Голдстейн се занимава с изучаване на болката в Лабораторията за когнитивна и ефективна невробиология в университета. Той и екипът от учени са провели тестове сред 22 хетеросексуални двойки на възраст от 22 до 32 години.

Те са измервали мозъчната активност при различни обстоятелства – когато хората просто седят един до друг, когато са в различни стаи и когато се държат за ръце. При това са направени и опити при тези обстоятелства, когато ръката на жената се подлага на лека болка.

Установено е, че в момента, когато хората се докосват, синхронизацията на мозъчните им вълни достига максимум и болката намалява. Измерено е, че при средна интензивност на болката, тя намалява при докосване от близкия човек с 34%.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама