Етерични масла: Видове, ползи и начин на употреба


Етерични масла: Видове, ползи и начин на употреба
Снимка: iStock/Guliver

Без да преувеличавам ще кажа, че едно от най-хубавите неща, които съм правила за себе си, беше да се науча как да използвам етерични масла. От повече от 5 години "тормозя" близките си, като постоянно ароматизирам помещенията вкъщи, приготвям домашна козметика или използвам в готвенето.

Етеричните масла представляват екстракти от ароматни структури на растения, които се добиват чрез методи като парна дестилация, студено пресоване и извличане с разтварящ агент.

Етеричните масла са леки, но със силен аромат. Въпреки че са много концентрирани, те са летливи, тоест изпаряват се сравнително бързо.

Важно! Етеричните масла не се препоръчват по време на бременност или кърмене.

Ако се използват по правилния начин, етеричните масла могат да подобрят настроението, храносмилането, състоянието на кожата, облекчат болките, пречистят въздуха и дори да създадат възможност за духовно осъзнаване и развитие. Причината за въздействието на етеричните масла върху човешкия организъм се крие в молекулярната им структура, която прилича на човешките хормони.

3 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА СРЕЩУ БРЪЧКИ

Съществуват над 90 вида етерични масла, всяко със своя уникална миризма и потенциална полза за здравето, като някои от най-известните са:

1. Мента (Mentha piperita) - Добива се от листата чрез парна дестилация. Действа обезболяващо, противовъзпалително, загряващо, охлаждащо, съдосвиващо, енергизиращо. Съчетава се добре с див портокал и грейпфрут.

2. Лавандула (Lavandula angustifolia) - Добива се от цветовете чрез парна дестилация. Действа кръвоспиращо, антиалергично, антибактериално, успокояващо. Съчетава се добре с див портокал, тамян и градински чай.

3. Лимон (Citrus limon) - Добива се от кората чрез студено пресоване. Действа антисептично, диуретично, антибактериално, пречистващо. Съчетава се добре с босилек, мента, розмарин.

4. Иланг-Иланг (Cananga odorata) - Добива се от цветовете чрез парна дестилация. Действа успокояващо, спазмолитично. Съчетава се добре с бергамот, тамян, сандалово дърво.

5. Чаено дърво (Melaleuca alternifolia) - Добива се от листата чрез парна дестилация. Действа антисептично, противогъбично, антивирусно, антибатериално. Съчетава се добре с лавандула, мащерка.

НАУЧЕТЕ ТУК КАК ПРАВИЛНО ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама