Ето как ни влияе смяната на времето


Ето как ни влияе смяната на времето
Снимка: iStock/Guliver

"Смяната на часовото време е вредна както за психиката, така и за тялото ни." Това заяви психиатърът д-р Веселин Герев по повод преминаването към лятното часово време и преместването на стрелките на часовниците с час напред пред "Фокус".

По думите му предстои загубена седмица за хората в активна възраст, защото настройката към новото часово време ще стане изключително бавно и ще има своите последствия.

"Тази седмица, след като отидат на работа в 08.00 часа, здравите хора в активна възраст просто до 09.00 часа няма да правят нищо. Това е поради простата причина, че на тях душата им спи. Общо взето, за да си настроят динамичния стереотип на новата вълна, ще им трябват около 4-5 дни. Тоест, отписваме първата работна седмица след смяната на часовото време. Освен това, преминаването към лятното часово време ще предизвика проблеми със съня. От една страна ще заспиваме вечер доста по-трудно, защото ще трябва да заспиваме час по-рано от обичайното и съответно да се събуждаме час по-рано.

От друга страна, повечето хора, които трябва да гонят точни часове и за които закъснението ще е фатално, няма да имат почти никакъв сън, защото ще се будят много често, за да не изпуснат часа, който е важен за тях. Неизбежно през деня следват факторите на недоспиването – тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и отпадналост, главоболие, раздразнителност и най-важното – много грешки в справянето с ежедневните задължения", коментира д-р Веселин Герев.

Той подчерта, че периодът след смяната на часовото време ще бъде много критичен за хората с хронични заболявания.

"Там изтеглянето на приема на лекарства е от съществено значение, особено за хората с със сърдечно-съдови, ендокринни и психични проблеми, там, където лекарството трябва да се взима трикратно. Повечето хора, преминавайки в този шоков за организма режим на смяна на приема на таблетките си, остават за час, а може би и повече от час непокрити от медикаменти", посочи психиатърът.

Д-р Веселин Герев добави, че кризисният период за организма, който настъпва след преминаването към лятното часово време и преместването на стрелките на часовника с час напред, отминава за седмица.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама