Здраве

Ето с колко ще удължите живота си, ако се храните правилно

  • Ето с колко ще удължите живота си, ако се храните правилно
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 13.07.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Малки положителни промени в хранителните навици могат сериозно да повлияят върху продължителността на живота, смятат учени.

В изследване, публикувано в американското медицинско издание New England Journal of Medicine се посочва, че здравословно хранене в продължение на поне 12 години, намалява отчетливо смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Учените от Харвардския университет анализирали връзката между промяната в храненето на 74 000 пълнолетни в продължение на 12 години и риска за тях да починат от сърдечно-съдово заболяване. Изследването показало, че подобряване на хранителния режим в продължение на 12 години намалява смъртността през следващите 12 години.

Сред храните, повлияли ползотворно здравето и включени в здравословния режим на хранене, са пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и риба или омега-3 мастни киселини. Подобрение с 20% на качеството на хранителния режим може да се постигне лесно само със замяната на ежедневната порция червено месо или колбас с плодове или зеленчуци.

Влошаването на качеството на приеманите ежедневно храни увеличава с 6 до 12% риска от преждевременна смърт. При участниците в наблюдението, които са продължили да поддържат здравословен режим на хранене, се отбелязва между 9 и 14% намаляване на смъртността по всякакви причини.

Общо коментари / 0 Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.