Ето защо е полезно да спим на лявата страна


Ето защо е полезно да спим на лявата страна
Снимка: Thinkstock/Guliver

За повечето хора сънят сигурно е едно от най-любимите им занимания. Но знаете ли, че вашата спяща позиция може да се отрази генерално на здравето ви? Скорошни проучвания са доказали, че спането на лявата страна има благоприятен ефект върху много от нашите органи.

Подобрява функцията на вашата лимфна система

Лимфна система играе жизнено важна роля в нашето тяло чрез премахване на отпадъците и токсините от нашите системи. Експертите казват, че гръдният канал (който е най-големият лимфен съд на лимфната система) е ситуиран в лявата страна. Затова, спейки на лявата си страна може да помогнете на тялото да разгражда по-ефективно отпадъчните материали. Тъй като лимфната система също осигурява транспорт на мазнини, протеини и други важни вещества към вашите тъкани леженето на тази страна позволява на клетките ви да получат тези хранителни вещества по-бързо.

Позволява на далака да върши много по-добре работата си

Далакът е най-големият орган в лимфната система и също така е разположен в лявата страна в тялото ни. Когато спите на тази страна, далакът работи по-ефективно. Основната причина за това е гравитацията. Тя насърчава притока на кръв към далака, което му позволява да филтрира примесите по-бързо.

Насърчава правилното премахване на отпадъчни продукти

Съединението между тънките черва и дебелото черво се намира в лявата част на тялото ви, в зоната, наречена илеоцекална клапа. Когато спите на лявата си страна, гравитационните сили улесняват движението на изходните продукти от тънките черва към дебелото. 

Може да намали нощните киселини в стомаха

Ако често страдате от киселини, тогава е добра идея да лежите на лявата страна. В тази позиция тялото ви ще бъде разположено под сърдечния сфинктер, който свързва хранопровода и стомаха. Спането на лявата страна предотвратява съдържанието на стомаха да се върне в хранопровода.

Спасява черния дроб от претоварване

Тъй като черният дроб се намира в дясната страна на тялото ни, ако лежите на тази страна това може да създаде напрежение в този орган. Спането на лявата страна от друга страна няма да позволи на токсините и другите вредни вещества да претоварят черния ви дроб.

Добре е за сърцето ви

Лявата страна на сърцето получава кръв от белите дробове и я изпомпва в тялото. Следователно - спането на лявата страна може да помогне на сърцето ви да си свърши работата по-лесно и ефективно. Когато спите на лявата си страна, гравитацията улеснява функцията на кръвоносната ни система, особено аортата и долната вена кава, голяма вена, която носи деоксигенирана кръв от долната част на тялото към сърцето и се намира от дясната страна на гръбначния стълб.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама