Ето защо трябва да ядем бананови кори


Ето защо трябва да ядем бананови кори
Снимка: iStock/Guliver

Свикнали сме да изхвърляме корите на баните, но те всъщност съдържат много полезни вещества. Така че следващия път, когато си похапвате сладкия плод, го изяжте целия. 

В страните от Югоизточна Азия например банановите обелки се изсушават или пък се използват директно за някои ястия. 

Оказва се, че кората на този плод е богата на винамини и минерали, сред които калий и водноразтворими фибри.

Ето и 4 причини да си я хапвате: 

1. Триптофан

Банановите кори са пълни с тази съществена аминокиселина, която тялото използва за синтезиране на нужните протеини. Тя също така повишава нивата серотонин (известен като хормон на щастието) и ни помага да имаме спокоен сън. Предишни изследвания са показали, че яденето на бананови обелки (по 2 на ден, в продължение на 3 дена) може да повиши нивата на серотонина в мозъка с 15%.

2. Разтворими и неразтворими фибри

Корите имат значително повече фибри, отколкото самия плод. Те ни помагат да поддържаме здравословно тегло, тъй като ни държат по-дълго сити, а също така понижават нивото на лошия холестерол.

3. Анти-канцерогени съединения

Те помагат за унищожаване на раковите клетки и подобряват нашите естествени защитни сили срещу болестта. В банановите кори има мощни химични съединения, които предпазват клетките от увреждания, и антимутагенни вещества, които предотвратяват мутацията на клетки в ракови. Те също така съдържат голямо количество каротиноиди и полифеноли - антиоксиданти, които помагат да имаме силна имунна система.

4. Хранителни вещества

В банановите кори се съдържат големи количества калий, витамини от група Б за по-голяма жизненост, магнезий за мускулите и нервната система, а също така лутеин за очите.

Как да ги включите в менюто си?

Може да си направите смути с целия банан, да прибавите кората в някое екзотично ястие или пък да си направите чай.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама