Гъбата в кухнята - по-мръсна от тоалетната


Гъбата в кухнята - по-мръсна от тоалетната
Снимка: iStock/Guliver

Кухненската гъба може да бъде идеалното място за отглеждане на бактерии, алармират учени, цитирани от NDTV. Колкото и да се опитваме да запазим кухнята си чиста, винаги остават по-рискови в хигиеничен аспект обекти и най-често това е именно гъбата.

Според проучване, проведено от немски изследователи, те ни свързват с микроорганизми като Moraxella osloensis и Gammaproteobacteria, които включват редица човешки патогени, включително такива, причиняващи тиф, холера и хранително отравяне.

"Въпреки често срещаното погрешно схващане, беше доказано, че в кухнята има повече микроби, отколкото в тоалетните", пишат изследователите. "Това се дължи главно на приноса на кухненски гъби, които са доказали, че са най-големите резервоари на активни бактерии в цялата къща."

Дори да сте положили допълнително усилие да почистите гъбата за кухня, тези методи може да не са достатъчни, за да унищожат патогените, предупреждават специалистите пред сп. „Scientific Reports”. Всъщност, редовно почистваните гъби дори не са по-чисти от тези, които никога не се почистват.

Изследователите заявяват, че "гъбите в кухнята не само действат като резервоар за микроорганизми, но и като техни разпространители, което може да доведе до кръстосано замърсяване на ръцете и храната -основна причина за появата на болести, свързани с храните."

Експертите са наясно, че няма как да се откажем от кухненските гъби, но и че ги правим по-опасни, когато ги почистваме. Ето защо те дават оптималния съвет – гъбите да бъдат сменяни всяка седмица.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама