Хиляди души подкрепиха Националния розов ден за борба с рака на гърдата


Хиляди души подкрепиха Националния розов ден за борба с рака на гърдата
Снимка: ПР

На 8 октомври 2019 г. се проведе втория Национален розов ден, насочен към повишаване на информираността относно проблема и насърчаване на ранната диагностика. В кампанията се включиха редица корпоративни партньори и общини, както и хиляди души, които споделиха подкрепата си с хаштага на кампанията #avonpinkday през целия ден.

Като част от националния розов ден точно в 8.01 PM в подкрепа на кампанията в розово светнаха няколко общински сгради в страната, както и редица корпоративни сгради в София. Безвъзмездно участие в каузата взеха Общини Пловдив, Русе, Ямбол, Ловеч, Търговище, Шумен и Сухиндол. И през тази година символичната розова светлина има за цел да припомни водещата роля на ранната диагностика и да припомни, че открит навреме, ракът е лечим. Защото никоя жена не трябва да остава на тъмно относно здравето на гърдите си. С Националния розов ден се постави начало на Световния месец за борба с рака на гърдата, за който информационни материали и статистики ще бъдат разпространявани и популяризирани през целия октомври.

Над 50 000 българки са диагностицирани с рак на гърдата, а случаите се повишават със средно 3800 всяка година. Въпреки високия процент, много жени все още отлагат прегледа при мамолог, използвайки фалшивата утеха: "Какъв е шансът да се случи на мен?".

Чрез символична "Лотария 1 от 8" в седем града в страната, сред които и София, организаторите припомниха на жените какъв действително е шансът. На случаен принцип бяха раздадени 2160 розови лотарийни билетчета, които имаха за цел да припомнят на жените плашещата статистика –1 от 8 жени са застрашени от рак на гърдата – и ги предизвика да дадат своето обещание, че ще обръщат повече внимание на здравето си. Всички останали дами могат също да дадат своето обещание като направят това на специално разработения уебсайт pinklight.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама