Храни помагат срещу грипа и настинките


Храни помагат срещу грипа и настинките
Снимка: iStock/Guliver

Ако организмът страда от вътрешен дисбаланс, това неминуемо ще намали съпротивителните му сили и вирусите ще навлизат и ще се размножават по-лесно.

Разбира се, не е възможно контактът с потенциалните зарази да бъде изцяло избегнат, но все пак можете да направите нещо – да подпомогнете имунната си система като се храните подходящо и пълноценно. А какво означава конкретно това, когато става дума за зимните месеци.

• Яжте повече зеленчуци всеки ден. Дайте приоритет на зелените – спанак, зеле, чушки. Те са прекрасен източник на витамин Д, който поддържа имунната система ефективна и през лятото организмът много по-лесно си го набавя благодарение на слънчевите лъчи. Последните изследвания показват, че по-високите нива на витамин Д помагат за предотвратяване и на такива сериозни заболявания като остеопорозата и множествената склероза.

• Опитайте се всеки ден с менюто ви да присъстват кивито, грейпфрута, портокала – пресни или под формата на сок. Всички те са богати на витамин С – антиоксидант, за който от десетилетия се знае, че подпомага организма в борбата срещу настинките и грипа. Ще го намерите в големи количества и в зелето, светлозелените чушки, доматите, броколито.

• Бадемите и слънчогледовото семе не само ще увеличат приема ви на витамин Е – още един оксидант (заедно с витамин С), който ще се включи в борбата със свободните радикали, но и ще помогнат да се справите с умората и да запазите работоспособността си по-дълго.

• Не подминавайте чесъна! Неговото положително въздействие върху здравето е известно от векове, а днес вече се смята за доказано, че има отношение към ефективната работа на имунната система.

• Несправедливо подминаван у нас е джинджифилът. Той отдавна присъства в народната медицина в някои други страни, като средство за отпушване на носа и имуностимулатор.

• Накрая – не подценявайте действието на комплексните въглехидрати, които ще ви осигури употребата на пълнозърнестите храни, картофите и бобовите растения. Тялото се нуждае от тези въглехидрати, за да произвежда енергия и ако тя не му достига се включва защитния механизъм, който започва да “яде” натрупаните в организма запаси. Това създава дефицит, който отслабва защитните сили, а подобен недостиг през зимата се възстановява особено трудно.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама