И тялото ти има нужда от пролетно освежаване


И тялото ти има нужда от пролетно освежаване
Снимка: Била

Пролетта идва! Искаме да захвърлим зимните си дрехи и да изчистим домовете си, за да й направим място. Това е и идеалното време да дадем нужния "рестарт" на организма си. Все пак, след зимата, когато се храним предимно с по-тежки и мазни храни, тялото ни има нужда от малко разтоварване и допълнителна доза витамини. Ето и как да го освежим, за да е готово за слънчевите дни.

1. Пийте домашно приготвени сокове

Това е идеалното време за зеленчукови сокове или бульони, тъй като ензимите в пресните зеленчуци осигуряват допълнителни хранителни вещества, които помагат на тялото да елиминира токсините. Листните зелени зеленчуци са особено прочистващи, особено онези, които са леко горчиви - глухарче, магданоз, цвекло, къдраво зеле, спанак, бок чой и рукола. Предимството на приготвянето на сок у дома е, че имате контрол над това дали съдържа най-висококачествените съставки.

2. Заложете на повече вода и чай

Питейната вода и неподсладените чайове са идеален начин за прочистване и хидратиране на организма. Когато пиете вода, добавете резен лимон, за да стимулирате черния дроб. Различните чайове пък имат и различни прочистващи свойства. Някои от най-добрите избори за детокс са репей, джинджифил, корен от женско биле, коприва, мента, копър и кардамон.

3. Бъдете по-активни

Черният дроб е основният орган, свързан със стреса, и е отговорен за свободния поток на кръв в цялото тяло. При прекомерно много стрес се получават запушвания, които могат да доведат до подуване на корема, сърцебиене, главоболие и по-трудно отслабване. Увеличавайки дневната си физическа активност, вие ще подобрите дишането, а оттам и циркулацията на кръвта от и към черния дроб.

4. Направете си 7-дневен детокс

Тялото ви определено ще ви бъде благодарно, ако поне в рамките на 7 дена се откажете от всички животински храни и наблегнете на повече зеленчуци, плодове, ядки и варива. Ако си мислите, че постните рецепти са скучни, в пролетния брой на списание BILLA Кулинариум ще намерите много интересни предложения какво можете да приготвите за режима си.

5. Пазарувайте биологично чисти продукти

Ако имате възможност да избирате, заложете на био продукти. Така ще сте сигурни, че плодовете и зеленчуците са отгледани в богата на органични вещества почва и съдържат абсолютно всички необходими микроелементи.

Още интересни съвети как да освежите тялото си и идеи за здравословни рецепти, можете да прочетете в пролетния брой на списание BILLA Кулинариум*. В новото издание ще откриете и повече информация за аспержите и защо трябва да ги включите в менюто си. И тъй като всяка домакиня иска да зарадва близките си за Великден, в списанието ще намерите идеи какво можете да поднесете на празничната трапеза. И още - какво трябва да знаете за проблемното хранене при децата и как да се справите.

Списанието BILLA Кулинариум струва 0.99 лв. с BILLA карта. В него ще намерите и талони за отстъпки на стойност над 30 лв. при пазаруване в магазините на BILLA през март, април и май.

А за да имате винаги лесен достъп до интересни рецепти, може да свалите мобилното приложение на BILLA Кулинариум. В него ще откриете над 300 вдъхновяващи видео рецепти, разделени в 10 категории и авторски предложения на Chef Ангелов.

Свалете го тук: Google Play и App Store.

За повече информация можете да разгледате и тяхната страница kulinarium.bg.

*Най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама