Как да облекчим възпаленото гърло


Как да облекчим възпаленото гърло
Снимка: iStock/Guliver

Възпаленото, раздразнено гърло може да е първият признак за настинка, страничен ефект от разтегнати гласни струни или индикация за някакъв друг по-сериозен проблем. Независимо каква е причината обаче, първата ни грижа, когато усетим болки в гърлото, е да вземем мерки и бързо да ги облекчим. Да се обадим на личния лекар винаги е възможност, и то препоръчителна, но някои от най-добрите методи за облекчаване на възпалено гърло всъщност са напълно достъпни и в домашни условия. Или пък ще намерим решението в аптеката – сред това, което се продава без рецепта.

По-долу ви предлагаме цели десет начина, които всеки, според предпочитанията си, може да пробва следващия път, когато усети дразнене в гърлото или пресипване на гласа.

1. Противовъзпалителни медикаменти

Едно от най-ефективните лекарства за облекчаване на възпаленото гърло вероятно вече се намира в домашната ни аптечка – продавано без рецепта нестероидно противовъзпалително средство. Тези лекарства са комбинация от болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти, затова ще ни помогнат да се почувстваме по-добре и ще намалят подуването, свързано с възпалението на гърлото. Ако имаме и температура, която също допринася за симптомите, тези лекарства ще понижат и нея.

2. Гаргара с подсолена вода

Няколко изследвания са открили, че правенето на гаргара с топла подсолена вода няколко пъти дневно може да ограничи подуването на гърлото и да изтъни мукуса, което помага за пречистването от бактериите, причиняващи дразненето. Лекарите като цяло препоръчват да разтворим 1/2 ч.л. сол в чаша вода. Ако соленият вкус ни е твърде неприятен, можем да добавим съвсем малко мед, за да подсладим леко сместа. И, разбира се, трябва да не забравяме да изплюем водата след гаргарата, а не да я гълтаме.

3. Таблетки за смучене и спрейове

Смученето на таблетки против кашлица стимулира производството на слюнка, което безспорно помага да поддържаме гърлото влажно. Но повечето видове дражета за смучене не се различават особено от ефективността на обикновените лукчета. За да има наистина някаква допълнителна полза, е добре да избираме марки, които предлагат в състава на таблетките си вещества с охлаждащ или сковаващ ефект – например ментол, евкалипт.

Спрейовете, продавани без рецепта, имат сходен ефект с охлаждащите дражета за смучене. Те няма да излекуват възпаленото гърло, нито ще ни помогнат да се преборим с настинката, която го е причинила, но временно ще притъпят болката. Спрейовете със съдържание на фенол са препоръчителни, защото той има антисептично действие и антибактериални свойства.

4. Сироп за кашлица

Дори ако още нямаме кашлица, сиропите за кашлица ще ни помогнат да облекчим възпалението и болките в гърлото. Както спрейовете и таблетките за смучене, сиропите покриват гърлото и осигуряват временно облекчение на болката. Ако отиваме на работа обаче, трябва да си вземем сироп, който няма сънотворен ефект. Ако имаме проблеми със съня - заради болките в гърлото, можем да потърсим формула, съдържаща болкоуспокояващи и антихистамини или кодеин - за да успеем да поспим и да забравим поне временно за болката.

5. Чай

Омръзнало ни е да пием вода? Един топъл билков чай може да ни предложи бързо успокоение на възпаленото гърло. Черният, зеленият и белият чай пък съдържат и антиоксиданти, които подсилват имунитета и отблъскват инфекциите. За допълнителен ефект можем да добавим и лъжичка мед, която да помогне на „лекарството” да се прокара. Медът има антиоксидантни свойства и може да ни помогне да оздравеем по-бързо.

6. Маршмелоус

Макар че няма научни доказателства, че този метод работи, сокът от бялата градинска ружа (на английски marshmallow) се е използвал от стотици години – най-вече под формата на чай – за лечение на кашлица, настинка и възпалено гърло. И, макар че истинската бяла ружа има много малка връзка с пухкавите бонбони, които са взели името й, те като че ли също имат облекчаващи възпаленото гърло свойства. Причината може би е в това, че съдържащият се в тях желатин покрива и успокоява гърлото.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама